Ads Top

Delftse e-neus genomineerd voor internationale milieuprijs

Op 13 september 2012 wordt in Wenen de winnaar van de Energy Globe World Award gekozen. Een innovatie van het Delftse bedrijf Comon Invent, de elektronische neus, is een van de drie kanshebbers voor deze internationale milieuprijs.
De elektronische neus, of kortweg e-neus, is een apparaatje dat continu de omgeving besnuffeld. De e-neus is online en wordt op afstand uitgelezen. Dit maakt de e-neus geschikt voor de bewaking van toepassingen waarbij mogelijk gassen vrijkomen die kunnen leiden tot overlast, milieubelasting of gevaarlijke situaties.
De e-neuzen zijn geschikt voor het monitoren van hinderlijke geuren. Ze worden ingezet op raffinaderijen en olieterminals, de staalindustrie, riool- en afvalwaterinstallaties en rondom bodemsaneringsprojecten. Comon Invent onderzoekt samen met bedrijven en instellingen hoe de omgeving op en rond industriegebieden effectief met e-neuzen kan worden gemonitoord. De milieudienst DCMR voert momenteel meerjarig onderzoeksproject uit met e-neuzen in de Rotterdamse Haven. Ook het RIVM en TNO verrichten onderzoek met de e-neuzen. Internationaal is er ook belangstelling voor de Delftse ontwikkeling. Zo snuffelen de e-neuzen in het riool van Berlijn en zijn ze operationeel in Oman.
De Energy Globe Award is een internationale milieuprijs die sinds 1999 jaarlijks wordt uitgereikt. Dit jaar zijn er ruim 1000 inzendingen uit 151 landen. Drie projecten zijn genomineerd de hoofdprijs. Tot nu toe heeft een Nederlandse inzending drie keer de tweede plaats bereikt. Comon Invent hoopt met de e-neus dit keer de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.