Ads Top

Nederland wil regels voor energiewinning Noordpoolgebied

Nederland wil dat er internationale regels komen voor de winning van energie in het Noordpoolgebied. Dat verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) maandag 27 augustus 2012 in een toespraak tijdens de internationale energieconferentie ONS in het Noorse Stavanger.
Het Noordpoolgebied herbergt grote olie- en gasreserves. Maar de gevolgen van energiewinning voor het kwetsbare milieu van het gebied zijn op dit moment nog niet goed te voorzien. Daarom pleit Nederland voor bindende internationale regels om milieuschade te voorkomen.
'We moeten de mogelijkheden voor zelfregulering van de energie-industrie in het Noordpoolgebied niet overschatten,' aldus minister Verhagen. 'Vanwege het uiteenlopen van geopolitieke en commerciële belangen hebben we nieuwe internationale regels nodig.'
De vraag naar energie blijft groeien. Het grootste deel van de energievoorraden bevindt zich binnen de grenzen van de landen die aan de Noordpool grenzen. Daarom is winning van olie- en gas in het Noordpoolgebied volgens Nederland alleen een kwestie van tijd.
'Niet of we energiewinning moeten toestaan, maar hoe we dat op een verantwoorde manier kunnen doen, dat is de uitdaging waar we voor staan', hield minister Verhagen een gehoor van regeringsleiders, ministers, de top van de olie- en gasindustrie en analisten voor.
Verantwoorde energiewinning in het Noordpoolgebied maakt een innovatieve aanpak noodzakelijk. Minister Verhagen kondigde aan dat Nederland en Noorwegen het voortouw nemen bij de ontwikkeling van nog veiligere en schonere technologie voor de winning van olie en gas.
De ONS-conferentie trekt 50.000 bezoekers uit meer dan 90 landen. Het belangrijkste thema zijn dit jaar de geopolitieke uitdagingen van energiewinning.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.