Ads Top

DSM en POET in geavanceerde biobrandstoffen

Koninklijke DSM en POET, LLC, een van de grootste ethanolproducenten ter wereld, zullen in een joint venture de productie van bioethanol uit lignocellulose op commerciële in licentie zullen verkopen aan derden. Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van biobrandstoffen, gebaseerd op door de beide ondernemingen zelf ontwikkelde, complementaire technologieën. De joint venture, POET-DSM Advanced Biofuels, LLC, zal volgens plan in de tweede helft van 2013 beginnen met de productie van bioethanol uit lignocellulose. De commerciële fabriek die daartoe wordt gebouwd is een van de eerste in zijn soort in de Verenigde Staten.
De beide partners zullen bioethanol produceren uit oogstresten van maïsplanten (de kolven, bladeren en deels ook stengels die op de akker achterblijven na de oogst van de maïskorrels) met behulp van een biologisch proces, waarbij gebruik wordt gemaakt van enzymatische hydrolyse gevolgd door fermentatie. De commerciële demonstratie van de technologie wordt gerealiseerd in het Liberty-project. Daartoe wordt een fabriek gebouwd naast een bestaande fabriek van POET in Emmetsburg (Iowa, Verenigde Staten) waar ethanol wordt gemaakt uit maïs. Initieel zal de productiecapaciteit 20 miljoen US gallon (75 miljoen liter) per jaar bedragen, naar verwachting uit te breiden naar circa 25 miljoen US gallon (95 miljoen liter) per jaar.
POET-DSM Advanced Biofuels, LLC verwacht de technologie van het Liberty-project te kunnen kopiëren naar additionele fabrieken die zullen worden gebouwd op de overige 26 maïs-ethanol locaties in POET's productienetwerk, en haar in licentie te verkopen aan andere producenten in de VS en de rest van de wereld. Uitgaande van de schattingen van het Amerikaanse Environmental Protection Agency over het verbruik van bioethanol uit oogstresten van maïsplanten zullen tussen nu en 2022 in de VS zo'n 350-400 nieuwe bioraffinaderijen moeten worden gebouwd om een productievolume te bereiken van ruim 16 miljard US gallons (60 miljard liter) lignocellulose-bioethanol per jaar. Dit volume is gemandateerd in de Renewable Fuel Standard van het Amerikaanse ministerie van energie (DOE).
DSM en POET nemen elk een aandeel van 50 procent in de joint venture, die zal worden gevestigd in Sioux Falls in de staat South Dakota. De initiële investering in het Liberty-project door de joint venture zal circa USD 250 miljoen bedragen. De daadwerkelijke oprichting van de joint venture is afhankelijk van goedkeuring door regelgevende instanties en de vervulling van een aantal andere gebruikelijke voorwaarden.
DSM beschikt reeds naar eigen zeggen over een unieke positie op het gebied van de ontwikkeling van lignocellulose-ethanol. De onderneming biedt namelijk als enige ter wereld zowel vergistingstechnologie als enzymtechnologie voor de versnelde omzetting die nodig is om de technologie commercieel levensvatbaar te maken. DSM heeft zeer veel ervaring met het opschalen van biotechnologische processen en beschikt over een uitgebreid wereldwijd netwerk van vestigingen en relaties om de invoering van de technologie in belangrijke markten te versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.