Ads Top

Essent test nieuwe soorten biomassa

Essent start met het testen van nieuwe soorten biomassa in haar centrale in Cuijk. Met ingang van vandaag wordt onder andere gedroogd gras/zeefoverloop, snoeihoutchips en papierpulp ingezet voor de productie van groene stroom. De test is onderdeel van de zogenoemde Green Deal 'Cuijk 2.0' die Essent sloot met minister Verhagen van Economie, Landbouw en Innovatie om te komen tot meer (innovatieve) duurzame energie.
'In de komende 6 weken gaan we de nieuwe biomassa testen', vertelt Peter-Paul Schouwenberg, projectmanager Biobased Economy bij Essent. 'Vervolgens zullen we de tests evalueren en nagaan wat de gevolgen zijn voor de technische installatie van de centrale. Ook de beschikbaarheid van het materiaal en de logistiek rond de nieuwe biomassa zullen we na de tests in kaart brengen, net als de mogelijkheid om een warmtenet te koppelen aan de centrale, waarmee omliggende bedrijven kunnen worden verwarmd'. Om een adequaat onderzoek te doen naar een mogelijk warmtenet zal Essent een SDE+subsidie aanvragen.
'Goed dat er tests met nieuwe soorten biomassa in de centrale worden gedaan', zegt Michiel van Veen, wethouder in Cuijk. 'Het biedt kansen voor de ondernemers in de omgeving. Op het gebied van samenwerking en warmte-uitwisseling kan er synergie ontstaan, iets waar onze gemeente graag aan meewerkt.'
Naast de praktijktests in Cuijk start Essent ook onderzoek naar optimale benutting (cascadering) van biomassa. Wat betekent dat zoveel mogelijk waardevolle stoffen worden onttrokken aan biomassa voor toepassingen in onder andere medicijnen, voeding en cosmetica en overblijvende delen nuttig gebruikt voor energie- en warmteproductie. Dit vormt de basis voor de zogenoemde 'bio-based economy', waarbij Essent betrokken is (zie ook: De biobased economy van Essent).
De biobased economy biedt nieuwe mogelijkheden in Nederland voor werkgelegenheid, kenniseconomie, landbouw, chemische/farmaceutische industrie en de energiesector. Door de centrale ligging van Nederland en de sterke logistieke sector heeft Rotterdam de potentie om uit te groeien tot de grootste biomassa haven van Europa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.