Ads Top

Goede voornemen voor 2012: Spouwmuurisolatie

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt woningeigenaren aan om als goede voornemen in 2012 hun spouwmuur te laten isoleren. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een investering die zichzelf tussen de drie en vijf jaar terugbetaald. Deze vorm van isolatie geeft een groter rendement dan sparen via een spaarrekening of beleggen op de beurs. Daarmee is spouwmuurisolatie een heel slimme manier om de energierekening blijvend te verlagen.
Nu Nederland officieel in recessie verkeert en de gemiddelde energierekening per huishouden in 2012 met 50 tot 60 euro zal stijgen door hogere tarieven van energiebedrijven en netbeheerders is besparen op de energierekening geen overbodige luxe. Bovendien biedt het vrijkomende spaarloon ruimte voor het investeren in woningverbetering.
Spouwmuurisolatie voor een rijtjeswoning kost gemiddeld 990 euro en bespaart jaarlijks 180 euro. Na twintig jaar is de besparing in geld opgelopen tot 5.400 euro, uitgaande van een gasprijsstijging van vier procent per jaar. Op de beurs groeit een bedrag van 990 euro in twintig jaar naar 3.200 euro als de waarde van de aandelen gemiddeld zes procent per jaar stijgt. Het bedrag twintig jaar op de bank zetten geeft een groei naar 2.200 euro op een depositorekening met vier procent rente.
Als de gasprijs twintig jaar lang gelijk zou blijven, is de opbrengst van de investering in de spouwmuur van een rijtjeshuis nog altijd 3.600 euro. Een huiseigenaar die investeert in spouwmuurisolatie krijgt er naast lagere maandlasten meer comfort voor terug.
Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie gekregen. Naar schatting zijn er in Nederland nog één miljoen koopwoningen en 700.000 huurwoningen zonder geïsoleerde spouwmuur.  

1 opmerking:

  1. de sterk stijgende energieprijzen vragen om aanpassingen. Zo is dit jaar de gasprijs tussen de 1 en 2 cent gestegen en ook de stroomprijs bijna 1 cent. http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/component/content/article/91-gas-en-stroom-prijzen-weer-omhoog

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.