Ads Top

Complex Kotmanpark sluprt energie

Het appartementencomplex Kotmanpark, op de hoek van de Schiermonnikooglaan en Wethouder Beversstraat in Enschede, vreet energie. In nog geen half jaar tijd hebben de bewoners al vier keer zoveel stroom verbruikt (4.000 kWh) als vooraf was opgegeven. En dat terwijl Kotmanpark hét duurzame paradepaardje moest worden van woningcorporatie De Woonplaats. Met zonnecollectoren op het dak die garant zouden staan voor lage energienota’s. Het hoge verbruik is volgens De Woonplaats zelf te wijten aan de ‘extreme winter’. Een verklaring die wat vreemd overkomt bij het gebrek aan vorst.
 

3 opmerkingen:

 1. Inderdaad een zeer opvallende uitspraak. Als gekeken wordt naar zo genaamde graaddagen (een methodiek op te bepalen hoe koud t is geweest) dan is het in Twente ruim 15% warmer geweest dan de jaren daarvoor....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezien het systeem is dat niet zo verwonderlijk. Uiteindelijk wordt er elektrisch verwarmd.
  Minimale ventilatie * c* delta T = kW
  de WP kan maar iets van 1,5kW thermisch leveren de tekorten worden elektrisch bijverwarmd. Een dichte geisoleerde doos met lucht rechstreeks van buiten.Daar komt het op neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar wanneer het te koud is in de woning wordt de minimale ventilatie met ongeveer 70% verhoogd en dus wederom rechtstreekse buitenlucht naar binnen geblazen.De warmtepomp heeft namelijk een minimaal debiet nodig van 125m3/h om correct te functioneren.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.