Ads Top

HHNK verwarmt 800 woningen

In Beverwijk is door HHNK een nieuwe warmteterugwininstallatie in gebruik genomen. De overgebleven warmte uit de Slibdrooginstallatie (SDI) ging voorheen de lucht in. Vanaf nu verwarmt deze restwarmte de gistingstanken op de rioolwaterzuivering (RWZI). Hiermee besparen we jaarlijks 470.000 kubieke meter biogas en 604.000 kilo CO2. Het bespaarde gas wordt opgewerkt tot groen aardgas en verwarmt 800 woningen.
Het opwerken van biogas tot aardgas gebeurt via een nieuwe biogasopwerkings-installatie. Deze nieuwe installatie is begin december op RWZI Beverwijk geplaatst. Wij produceren met deze nieuwe biogas-installatie ruim 1 miljoen kubieke meter groen aardgas per jaar. Dit gas wordt aan het openbare aardgasnet van Beverwijk geleverd en kan jaarlijks zo'n 800 woningen verwarmen.
Op diverse rioolwaterzuiveringen in Noord Holland hebben we eigen aardgaspomp-stations waarmee dienstauto's op het geproduceerde aardgas uit Beverwijk kunnen rijden. Inmiddels heeft HHNK al 28 bedrijfsauto die dagelijks op groen aardgas rijden. Doelstelling is om volgend jaar 50 dienstauto's van deze brandstof te voorzien.
Met de biogasopwerkingsinstallatie kan op termijn ook het CO2 in een voorraadtank worden opgeslagen om het vervolgens te kunnen hergebruiken. Het gaat hierbij om 953.000 kg CO2 op jaarbasis. Het CO2 kan onder meer worden ingezet in kwekerijen, de frisdrankindustrie, koel-vrieshuizen of bij de productie van drinkwater. Zo is de kringloop van afvalwater naar energie helemaal compleet. In de loop van 2012 zoekt HHNK concreet naar afnemers en wordt daarmee de laatste schakel van de groene kringloop gesloten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.