Ads Top

Zonnepanelen op dak Museon

Maandag heeft Wethouder Rabin Baldewsingh, wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie van de gemeente Den Haag, op feestelijke wijze 200 zonnepanelen geactiveerd die zijn geïnstalleerd op het dak van het Museon in Den Haag. De zonnepanelen op het Museon gaan op jaarbasis 38.000 kWh groene stroom opwekken. Dit staat gelijk aan een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 11 Nederlandse huishoudens. De stroom uit de zonnepanelen, die 700 m2 dakoppervlak vullen, wordt geheel in het museum zelf gebruikt.
Tijdens de feestelijke opening sprak de Wethouder lovend over het project. Het Museon ziet hij als een voorbeeld voor de stad als het gaat om de toepassing van duurzame energie. Baldewsingh sprak de wens uit dat hij in navolging van het Museon ook zonnepanelen op het dak van het Stadhuis wil hebben.
Het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van het Museon is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen gemeente Den Haag, Eneco, het Museon en het Klimaatfonds Haaglanden. Vanuit een gedeelde toekomstvisie op duurzame ontwikkeling van energievoorziening in Den Haag wordt zonne-energie voor het Museon mogelijk. Deze partijen financieren het zonneproject gezamenlijk. In Den Haag is hiermee weer een concreet project gerealiseerd op het gebied van duurzame energie.
Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Door het toepassen van steeds meer duurzame energiebronnen zoals aardwarmte, wind-, biomassa- en zonne-energie groeit het aandeel duurzame energie in Den Haag. Daarmee worden duizenden tonnen CO2 uitstoot voor de stad bespaard. Zonne-energie is goed toepasbaar in Den Haag omdat er voldoende dakoppervlak aanwezig is om het potentieel te benutten. De gemeente heeft duurzame energie, energiebesparing en duurzame mobiliteit hoog op de agenda staan. Eneco, dat gespecialiseerd is in de productie van duurzame elektriciteit, investeert samen met de gemeente en het Klimaatfonds Haaglanden volop in de opwekking van schone energie. Het Museon werkt graag met deze partijen samen om de activiteiten in het museum te verduurzamen. Het museum verzorgt bijvoorbeeld al heel lang tentoonstellingen rond het thema fossiele brandstoffen naast duurzame energiebronnen. De bezoekers van het Museon kunnen, na installatie van de panelen, dagelijks via displays in het museum zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.
Het Museon is een zeer geschikte locatie om zonnepanelen te installeren. Er is voldoende dakoppervlakte beschikbaar, de oriëntatie ten opzichte van de zon is ideaal en er is geen beschaduwing van hoge gebouwen of bomen in de onmiddellijke omgeving. Tempus, het installatiebedrijf van Eneco, heeft de zonnepanelen geïnstalleerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.