Ads Top

Wereldwijde stijging aantal vacatures in olie- en gasindustrie door aantrekkende markt

De Hays Oil & Gas Job Index, die het aantal banen in de olie- en gasindustrie bijhoudt, steeg maar liefst naar 1.99. Een sterke stijging ten opzichte van de 1.65 aan het eind van Q1 en de 1.69 van een jaar geleden. De Job Index is in oktober 2010 vastgesteld op 1 en hieraan wordt per kwartaal getoetst. 2014 laat zien dat in veel verschillende regio’s meer mensen worden aangenomen en dat de salarissen stijgen. Ook bonusregelingen en secundaire arbeidvoorwaarden worden weer ingezet om toptalent in gewilde specialismen aan te trekken. De Job Index is een grafische weergave van het aantal vacatures dat wereldwijd is geplaatst op negen olie- en gas banenportals.

Naast wereldwijd inzicht in de banenmarkt in de olie- en gasindustrie, laat de Hays Oil & Gas Global Job Index ook regionale cijfers zien van maandelijks geposte vacatures. De cijfers van april tot en met  juni 2014 laten het volgende zien:

De Australische economie toont over het algemeen stabiliteit en lichte groei. De regering en het bedrijfsleven maken zich sterk voor een wereldwijd concurrerende Australische industrie. Dankzij een aantal afgeronde projecten is er een nieuwe lichting getalenteerd personeel beschikbaar, met name in de bouw en projectoplevering. Ook is er vraag naar zakelijke- en salesprofessionals voor de verkoop van elders gefabriceerde producten.

Het aantal vacatures piekte in Q2 dankzij de sterke groei in de OEM-fabricage, de geoscience en de petrochemie. Werkgevers komen vooralsnog niet tegemoet aan de groeiende salariseisen van geschikte en gewilde kandidaten. Daarnaast bestaat er nog een groeiend gat tussen gevraagde en geboden salarissen.

Noord-Amerika liet in het tweede kwartaal naast een focusverschuiving in business en grondstoffen ook het hoogste aantal vacatures van de afgelopen drie jaar zien. Pijpleidingprojecten in Canada hadden dit kwartaal te kampen met verscherpte milieuwetgeving waardoor grote projecten hun aandacht moesten vestigen op treintransport en het verleggen van pijpleidingen. De Noord-Amerikaanse subsurfacemarkt verschuift ook steeds meer naar operations en productie. De LNG-markt (vloeibaar natuurlijk gas) laat nog steeds een groeiend aantal vacatures zien, zowel bij grote exportondernemingen als bij kleinere lokale projecten. De vraag naar LNG-kennis blijft naar verwachting hoog voor de rest van het jaar.



EUROPA

De Job Index liet in Europa de laatste jaren een constante daling zien, maar bleef in het eerste halfjaar van 2014 relatief vlak. De laatste maanden vond er een snelle toename in geplaatste vacatures plaats. Deze toename is direct gerelateerd aan de aankondiging van diverse nieuwe projecten waardoor vraag is naar technici uit diverse disciplines. Techniek, inkoop, bouw en fabricage zagen het tweede kwartaal een sterke toename in het aantal vacatures, met veel vraag naar ontwerp- en fabricage-expertise.



ZUID-AMERIKA

Van alle regio’s is de toename van het aantal vacatures in Zuid-Amerika het hoogst. De recente wetswijziging die particuliere ondernemingen toestaat te investeren in de Golf van Mexico heeft de industrie een nieuw leven ingeblazen en verwacht wordt dat in deze regio flinke investeringen van grote spelers op de markt plaats gaan vinden. Mexico opent hiermee zijn deuren voor schaliegaswinning in zee en aan land.



AFRIKA

De Afrikaanse werkgelegenheid neemt toe door de stijging van het aantal vacatures. In Zuid-Afrika zit de groei vooral in offshore-ontwikkeling, vandaar de focus op de upstreamsector van de regio. Echter de wet op winning van mineralen en petroleum grondstoffen zorgde lokaal voor onrust, die van grote impact kan zijn op de werkgelegenheid aldaar.



GEMENEBEST VAN ONAFHANKELIJKE STATEN

Ondanks de politieke spanningen heeft de arbeidsmarkt in Rusland een sterk tweede kwartaal laten zien. Projecten in de GOS, met name in opsporing en productie, vinden doorgang. Lokaal is er voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden wanneer de projecten van start gaan.



MIDDEN-OOSTEN

Het tweede kwartaal eindigde met goede resultaten dankzij de run op toptalenten. Vooral de boorsector doet het goed. Nationale oliemaatschappijen en boorplatformbouwers hebben veel werk. Werkgevers zoeken naar oplossingen voor het tekort aan expertise. Bedrijven passen de secundaire arbeidsvoorwaarden aan om toptalent aan te trekken en er wordt door serviceverleners en olieveldexploitanten veel geïnvesteerd in opleiding van personeel.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.