Ads Top

Nul-energieproefgebouw UGent komt op wetenschapspark GreenBridge

Op 9 september 2014 wordt, naast de GreenBridge incubator in Oostende (Plassendale I) , de E-Cube geopend. De E-Cube is een nul-energiewoning, die als proefgebouw zal dienen bij onderzoek naar energiezuinig bouwen door de Universiteit Gent.

Het gebouw staat volledig in voor de eigen energiebehoefte. Zonnepanelen zorgen voor energie die optimaal gebruikt wordt door goed te isoleren, de nood aan verwarming te verlagen, ramen en deuren met een hoog isolatieniveau te gebruiken, een goede luchtdichtheid te realiseren en door energie-efficiënte ventilatie.

Het concept van de woning is ontwikkeld door studenten van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Met de E-Cube namen ze deel aan de Solar Decathlon, een internationale wedstrijd voor universiteiten om een door zonne-energie aangedreven huis te ontwerpen, bouwen en bewonen.

Als enige Europees team was de UGent voor de eindfase van de wedstrijd geselecteerd om haar woning tentoon te stellen in Washington in september 2011. Daarna werd de woning gedemonteerd en in containers terug naar België verscheept. Dit bouwpakket vormde de basis voor het nul-energieproefgebouw zoals het nu op de GreenBridge-site staat.

De E-Cube werd als testcase opgenomen binnen het Europees project 'Interdisciplinaire clusters als opstap naar een kennis gedreven economie', een project dat geleid wordt door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen waarmee het twee 'Fabrieken voor de Toekomst' opricht in West-Vlaanderen. Eén daarvan spitst zich toe op Cleantech met nadruk op blue energy, met GreenBridge als belangrijke uitvalsbasis.

Met eigen fondsen en steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Agentschap Ondernemen, de provincie West-Vlaanderen en het Bijzonder Onderzoeksfonds van de UGent werd de E-Cube opgebouwd naast het GreenBridge incubatorgebouw in Oostende. Dit kadert, o.a. samen met de toekomstplannen voor het wetenschapspark in 2015, in de uitbreiding van onderzoeksinfrastructuur nabij de incubator om de link tussen startende ondernemingen en kennisinstellingen te bevorderen.

De E-Cube wordt ingezet voor onderzoek naar de interactie van innovatieve systemen om energie op te wekken (zoals warmtepompen en zonnepanelen) met een zogenaamd smart grid, een elektriciteitsnetwerk om productie en verbruik van hernieuwbare energie optimaal op elkaar af te stemmen. Om in te spelen op het comfort in de woning en de energie die daarvoor nodig is, worden de energiestromen van de verschillende energiesystemen samen met het binnen- en buitenklimaat continu gemonitord.

Via de E-Cube onderzoeken de UGent-wetenschappers ook de lucht- en waterdichtheid van gebouwcomponenten en hun bouwfysische prestaties. Door de modulaire opbouw van de buitenwanden wordt het mogelijk nieuwe wandopbouwen en aansluitingen te plaatsen uit een materiaal waarbij ingebouwde sensoren bepalen hoe te reageren op vocht en warmte. Daarnaast wordt ook apparatuur voor de slagregenmetingen ingebouwd.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.