Ads Top

Friese subsidie voor zeven innovatieve projecten

Innovatie is goed voor de economische ontwikkeling en is tegelijkertijd een risicovolle en kostbare aangelegenheid. Om innovatie in Fryslân te stimuleren heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten € 1.196.051,- subsidie te verlenen aan zeven innovatieve projecten in Fryslân. Het geld wordt beschikbaar gesteld vanuit het Regionaal Innovatie Programma Fryslân Fernijt IV. Daarnaast betaalt het ministerie van Economische Zaken en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland mee.

De gehonoreerde projecten dragen bij aan een zekere, schone en efficiënte energieproductie, duurzame landbouw, schone veilige watervoorziening en veilige en gezonde voeding. Zo wordt er binnen één van de projecten een nieuw technisch inspectiesysteem voor windturbines ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een autonoom vliegende drone. In een tweede project zal duurzame energie opgewekt en opgeslagen worden op basis van grafeen. Een ander project zal in ondergrondse zoutholtes laagwaardig materiaal opslaan en omzetten in groene grondstoffen en biogas. Het project Farmblocks koppelt negen afzonderlijke processen op het gebied van mestvergisting aan elkaar zodat boeren in de toekomst een goed werkend systeem in kunnen richten. Binnen twee projecten zal er een manier van energiebesparing bij hergebruik van energie onderzocht worden. Een bij ontzilting van water en een bij het CO2-drogen van voedsel. Het zevende gehonoreerde project zal LED-armatuur ontwikkelen dat het dierenwelzijn bevordert, terwijl daarnaast aanzienlijk efficiënter geproduceerd kan worden.

In september kunnen ondernemers opnieuw aanvragen indienen om in aanmerking te komen voor subsidie. Het loket voor de tweede tender Fryslân Fernijt IV wordt opengesteld van 1 september 2014 om 9.00 uur tot 30 september 2014 om 12.00 uur. Het subsidieplafond voor deze tweede tender is vastgesteld op € 2 miljoen en wordt wederom beschikbaar gesteld voor innovatieve samenwerkingsprojecten die een bijdrage leveren aan de volgende maatschappelijke uitdagingen: gezondheid, demografie en welzijn, voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie, zekere, schone en efficiënte energie, schone, veilige watervoorziening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.