Ads Top

Slim huis opent deur naar comfort en besparing

Zeg ‘welterusten’ tegen je smartphone en het hele huis springt in de nachtstand. De lampen gaan uit, de verwarming omlaag, de deuren op slot. Het klinkt als sciencefiction, maar het kan al. Domotica, heet het. Of: huisautomatisering. “Maar het is nog geen gemeengoed”, zegt Jan van der Doelen, sectormanager bouw, onroerend goed en leisure van ING. “Elke avond moet ik een rondje door het huis maken om alle lichten uit te schakelen, de deuren op slot te doen en het alarm aan te zetten. En dan heb ik gelukkig nog een klokthermostaat, die ervoor zorgt dat de verwarming automatisch omlaag gaat.”
.
Het begrip domotica is niet nieuw. “Al in 1989 konden we rondwandelen in het huis van de toekomst”, zegt Van der Doelen. “Sinds die tijd hebben we relatief weinig vooruitgang geboekt. Het aanbod is nog zeer divers en consumenten zijn niet echt thuis in deze markt. De slimme thermostaat zie je wel steeds meer verschijnen, maar domotica gaat niet alleen over het klimaat in de woning. Het succes zit in een integraal systeem. Als alles samenwerkt op een slimme manier, merk je dat niet alleen in het comfort, maar ook in een lagere energierekening.”
.
“Domotica is de afgelopen jaren te veel vanuit de technische kant benaderd”, zegt Edwin Vermeulen van domotica-specialist Entron. “De klant wil geen technisch dingetje, maar veiligheid en comfort. Beveiliging kan een functie zijn, net als elektrische gordijnen en verlichting. Domotica zorgt ervoor dat je al die verschillende functies met elkaar kunt laten communiceren.” Van der Doelen: “Het zou goed zijn als aanbieders zich richten op geïntegreerde dienstverlening om mensen te ontzorgen. Met verschillende pakketten kun je duidelijk maken wat iets kost en wat het oplevert. Dan weet de consument wat hij ervoor moet betalen, en wat hij daarvoor terugkrijgt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.