Ads Top

TenneT geeft opdracht voor aansluiting offshore windpark

TenneT investeert opnieuw in de aanleg van een verbinding naar een offshore windpark in Duitsland: de elektriciteitstransporteur heeft bij NTK Holding een order geplaatst voor 50 kilometer aan onderzeekabel om het windpark Riffgat op de Noordzee aan te sluiten op het transportnet. Samen met de aanleg van de onderzeekabels vertegenwoordigt het contract een waarde van meer dan 50 miljoen euro.
Het project betreft een 155 kV-verbinding met wisselstroomtechnologie. De totale lengte van de verbinding is 80 kilometer: naast de recente order voor 50 kilometer aan onderzeekabel loopt er nog een aanbesteding voor een 30 kilometer lange verbinding over land naar het onshore netwerk. Het aansluitpunt op land is het onderstation Emden Borsum, dat voor dat doel moet worden uitgebreid. De bouwwerkzaamheden op land gaan deze zomer van start. De oplevering van de netwerkaansluiting staat gepland voor eind 2012.
Na alpha ventus is dit project de tweede offshore netwerkaansluiting die wordt uitgevoerd als enkelvoudige verbinding met wisselstroomtechnologie. Het windpark Riffgat ligt net als alpha ventus dicht bij de kust en daarom is wisselstroomtechnologie het meest efficiënt om het windpark, met een capaciteit van 108 Megawatt, aan te sluiten. Voor verbindingen over lange afstanden zal TenneT daarentegen gebruikmaken van gelijkstroomtechnologie.
TenneT wil een leidende rol spelen op de Europese markt ten aanzien van het aansluiten van windparken. De netbeheerder werkt daarom aan de ontwikkeling van innovatieve business cases voor offshore energieconcepten. Er zijn inmiddels vier van dergelijk grote projecten aanbesteed en later dit jaar volgen er nog meer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.