Ads Top

Alleen dag- en nachttarief voor energie behoort snel tot verleden

De slimme energie-meter zal de komende jaren in vele huishoudens worden geïnstalleerd. Met deze meters kan energie-verbruik op uur- of zelfs kwartierbasis worden geregistreerd in een huishouden. Naar verwachting zal de wetgeving rondom deze meter binnen enkele maanden door de 1e Kamer zijn goedgekeurd. Er wordt veel gesproken en geschreven over de meters en over Smart grid, de architectuur van de netbeheerders waarbinnen deze meters zullen gaan opereren.
Heel interessant is te bekijken wat leveranciers met deze ontwikkeling  aan nieuwe (marketing) activiteiten kunnen aanbieden. Met deze nieuwe meter in huishoudens kunnen de energie-leveranciers andere tarieven aanbieden  dan alleen een dag- en nacht tarief. Het wordt ook wel Smart Pricing genoemd. Het zal een nieuwe kerncompetentie kunnen worden van de energie-leverancier in zijn strijd om de gunst van de consument.  Reden genoeg om dit onderwerp nauwlettend te volgen.
Sia Partners is een internationaal management consultancy buro gericht op strategie-implementatie en heeft ruime ervaring in de energie-sector, met een team van 100 consultants. Zij zal op 1 februari a.s. een presentatie geven op het IIR congres Slimme Energie-infrastructuur (www.iir.nl/smartgrids) in Van der Valk hotel Breukelen over het onderwerp Smart Pricing. Interessant daarbij is ook de ervaring die het meeneemt van de pilot die Sia samen met EDF - Frankrijk heeft uitgevoerd bij 1.500 huishoudens.
In Nederland staan leveranciers nog niet te springen om deel te nemen aan pilots, omdat de business case zich nog niet heeft bewezen.  Smart Pricing wordt al enkele jaren in de Verenigde Staten toegepast. En met succes. Daar levert Smart Pricing voor de consument een gemiddeld voordeel op z'n kosten van de energie-nota van 16%.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.