Ads Top

NMa beboet glaskartel voor ruim 17 miljoen euro

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eind vorig jaar een kartel beboet van vier producenten van isolerend dubbelglas wegens prijsafspraken. Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland N.V., Scheuten Glas Nederland B.V. en Pilkington Benelux B.V kregen boetes voor een totaalbedrag van EUR 17.746.000. Eén onderneming, AGC Flat Glass Nederland B.V, krijgt geen boete aangezien zij - door middel van een clementieverzoek - het kartel bij de NMa heeft aangemeld. Saint-Gobain diende pas ná AGC een clementieverzoek in. In ruil daarvoor krijgt de onderneming een korting op haar boete van 30%.
De NMa acht bewezen dat het kartel voor een periode van 1 jaar en vier maanden (vanaf 18 mei 2004 tot 15 september 2005) verboden prijsafspraken heeft gemaakt over de verkoop van isolerend dubbelglas aan afnemers. Afnemers van isolerend dubbelglas zijn bijvoorbeeld glaszetters en groothandels in glasproducten. De karteldeelnemers hadden afgesproken de prijzen voor isolerend dubbelglas met in totaal 10 tot 12 procent te verhogen en minimumprijzen vastgesteld. Deze minimumprijzen waren bedoeld om het hoofd te bieden aan met name grote klanten die de prijsverhoging niet zouden accepteren. De karteldeelnemers zijn verschillende keren bij elkaar gekomen om het prijsniveau van isolerend dubbelglas te bespreken. Het kartel werd gevormd door de vier grootste producenten van isolerend dubbelglas in Nederland.
"Kartelvorming vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet waar ter afschrikking stevige boetes tegenover moeten staan", aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. "Kartelafspraken benadelen bijna altijd de afnemer en uiteindelijk de consument."
De individuele boetebedragen zijn als volgt: Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland N.V. EUR 8.034.000, Scheuten Glas Nederland B.V. EUR 2.252.000 en Pilkington Benelux B.V. EUR 7.460.000. De boetebesluiten zijn vastgesteld op basis van een rapport dat de NMa na onderzoek heeft opgemaakt en de zienswijzen van de ondernemingen hierop. Tegen deze besluiten kunnen de ondernemingen bij de NMa bezwaar maken of de NMa verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de Rechtbank Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.