Ads Top

Energieopwekkend tril-asfalt winnaar publieksprijs Mooi Nederland

Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie’ is de winnaar geworden van de Mooi Nederland publieksprijs van €10.000. De Mooi Nederland Prijs is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en is bedoeld als extra beloning voor het meest inspirerende project om Nederland mooier te maken. Het project is een samenwerking van Tauw, provincie Overijssel en Universiteit Twente.
Eerder verleende het Ministerie van IenM via de Innovatieregeling Mooi Nederland in twee ronden financiële steun aan 58 innovatieve projecten. Burgers konden daarna online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Het winnende project wist met 2.629 stemmen een overtuigende eindzege te boeken. In totaal werd er tussen 4 november en 31 december 10.406 keer gestemd.
Duurzame energie
Bij het project 'Trillingen, bruisende bron van energie' werken advies- en ingenieursbureau Tauw, de provincie Overijssel en de universiteit Twente samen aan een systeem dat door trilling van het wegdek duurzame energie opwekt.
Onder het wegdek wordt piëzo-elektrisch materiaal aangebracht dat trillingen kan omzetten in energie. Naden in de weg of voegovergangen leveren trillingen op als er overheen gereden wordt. Die trillingen worden door het piëzo-elektrisch materiaal opgevangen en omgezet in energie voor bijvoorbeeld lichtmasten, verkeersinformatieborden of verkeersborden. Het piëzo-elektrisch materiaal is onderhoudsarm en niet afhankelijk van het weer.
Het idee van een energielandschap zonder ruimtelijke impact, spreekt kennelijk tot de verbeelding. De N34 tussen Hardenberg en Drenthe is als proeftraject beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.