Ads Top

Zuinig kijken met energielabel

Televisie kijken kan zuiniger nu een energielabel op televisies in de winkel verplicht is. Het stroomverbruik van tv''s loopt fors uiteen, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Goed letten op het energielabel loont.
Een nieuwe 42 inch televisie met led lcd techniek aan boord en aan een A+ label gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Een even groot plasmascherm met F-label heeft ruim vier keer zoveel stroom nodig. Dat betekent elk jaar 60 euro meer aan stroom betalen.
Platte televisieschermen zijn de afgelopen paar jaar snel zuiniger geworden. Wie een plasmascherm van een paar jaar oud aan de muur heeft hangen betaalt meer dan 100 euro per jaar aan stroom voor televisiekijken (bij 4 uur kijken per dag). Vervangen door een moderne led-lcd televisie kan makkelijk 80 euro per jaar aan besparing opleveren.
Mensen die nog gewoon tv kijken op een ouderwetse beeldbuis hoeven niet meteen naar de winkel te hollen. Deze toestellen zijn namelijk lang niet zo onzuinig als plasmaschermen en de eerste generatie lcd-schermen.
Voor alle typen televisies blijft gelden: hoe groter het scherm, hoe groter het energiegebruik! Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.
Het energielabel op televisies is een verplichting van de EU die op 30 november is in gegaan. Tot nog toe was het vermelden van een energielabel vrijwillig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.