Ads Top

Kant: 'Spoeddebat over negeren democratie bij verkoop Essent'


De SP wil volgende week een spoeddebat in de Tweede Kamer en Provinciale Staten over de ondemocratische houding van het Brabantse provinciebestuur rondom de verkoop van Essent. Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant probeert het college van Gedeputeerde Staten de verkoop van Essent door te drukken, ondanks een besluit van Provinciale Staten om het energiebedrijf niet te verkopen. “Iedereen is tegen de verkoop. De bevolking, de volksvertegenwoordigers, de werkgevers, ga zo maar door. Toch wringen zes gedeputeerden zich in allerlei bochten om hun zin door te drijven. Brabant is toch geen bananenrepubliek?”
VVD-gedeputeerde Onno Hoes zei zaterdag in het Brabants Dagblad dat een besluit over de verkoop van Essent een week wordt uitgesteld, omdat de bestuurders willen weten ‘wat de coalitiefracties doen als de oppositie een motie van wantrouwen indient’. Kant: “Met andere woorden: we gaan de verkoop van Essent wel even in de achterkamertjes regelen. Er is in Brabant een democratisch besluit genomen. Gedeputeerde Staten moeten zich hieraan houden. Daarom ga ik aan het kabinet vragen om in te grijpen."
De SP vindt dat energie een basisvoorziening is, die niet aan de vrije markt moet worden overgelaten. Daarom wordt al enkele maanden actie gevoerd tegen de verkoop van de publieke energiebedrijven. Via de website www.zezijnnuts.nl protesteerden al bijna 40.000 mensen tegen de dreigende verkoop van Essent, Nuon en Eneco.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.