Ads Top

Computermodel maakt energietransitie inzichtelijk


Quintel heeft een computerprogramma ontwikkeld dat, op basis van waardevrije informatie, de consequenties laat zien van bepaalde keuzes op het gebied van de energiehuishouding. Het model maakt volgens Quintel enkel en alleen gebruik van feitelijke gegevens, zoals de huidige olieprijs of de energetische waarde van een ton steenkolen. Deze gegevens zijn gevalideerd door experts uit het veld. Om het draagvlak voor het model te vergroten wil Quintel graag samenwerken met de verschillende platforms van EnergieTransitie. Die zullen het model onder de loep nemen en zo nodig met voorstellen voor aanpassing komen.
De gebruiker van het model geeft zijn eigen visie op de toekomst door de belangrijkste onzekerheden zelf in te voeren. Niemand weet immers hoe hoog de olieprijs zal zijn over veertig jaar, hoeveel auto's er zullen rijden op elektriciteit, of hoeveel procent van de emissierechten vrij verkrijgbaar zijn. Momenteel komt 98 procent van onze energie van fossiele brandstoffen. De 'nieuwe' energiebronnen die van belang zijn voor de energietransitie omvatten een scala aan duurzame alternatieven. Windenergie, zonne-energie, waterkrachtenergie en biomassa zijn veelgenoemde kandidaten. Het computerprogramma dwingt de gebruiker om na te denken over welke investering in welke duurzame bron het beste is voor de toekomst.
Met het model hoopt Quintel - dat samenwerkte met Delta, Eneco, Enexis, Essent, GasTerra, Logica, Shell en de Gemeente Amsterdam - een gestructureerd debat mogelijk te maken. Het energietransitiemodel moet een referentiekader worden, dat als standaard kan dienen in de Tweede Kamer, op ministeries, binnen bedrijven, op universiteiten en zelfs op middelbare scholen. Het belangrijkste doel van het programma is dat onderlinge afhankelijkheden en onvermoede relaties inzichtelijk worden.

1 opmerking:

  1. Het Energietransitiemodel is gratis te downloaden vanaf www.energietransitiemodel.nl.
    Al met al ben je wel een uurtje bezig om al je aannames in te vullen, maar het is erg leerzaam en je ziet direct het effect van de keuzes die je maakt. De moeite waard voor iedereen die meer wil weten over de toekomstige energievoorziening in Nederland!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.