Ads Top

Topdrukte bij verwarmingsbedrijven door vriesweer

Als gevolg van de kou is het momenteel topdrukte bij veel verwarmingsbedrijven. Verwarmingsmonteurs moeten vooral uitrukken om oudere cv-ketels en ketels die niet goed zijn onderhouden weer aan de gang te krijgen. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, raadt consumenten aan cv-ketels jaarlijks te laten onderhouden en oudere cv-toestellen te vervangen. De installateursvereniging waarschuwt bewoners aan om ventilatieopeningen ook bij koud weer open te houden. Gebrek aan ventilatie kan bij zogenoemde open gastoestellen anders gevaar opleveren voor koolmonoxidevergiftiging.
De verwarmingsbedrijven hebben het vooral druk, doordat oudere ketels die ook nog eens niet regelmatig zijn onderhouden in storing gaan. Juist in een koude periode moet een cv-toestel op vol vermogen draaien en dan openbaren zich meestal de problemen. Brancheorganisatie UNETO-VNI adviseert consumenten dan ook om hun cv-toestel jaarlijks te laten controleren. Dat is niet alleen belangrijk om storingen aan de ketel te voorkomen, maar ook belangrijk vanuit het oogpunt van veiligheid en de energiezuinigheid. Een goed afgestelde cv-ketel verbruikt namelijk minder gas.
Veel bewoners realiseren zich niet dat het afsluiten van ventilatieopeningen bij koud weer levensgevaarlijk kan zijn. Dit is vooral het geval bij zogenoemde open gastoestellen -geisers, gaskachels en cv-ketels- die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel hangt of staat. De overheid adviseert om dit type toestellen te vervangen en tot die tijd te zorgen voor een goede ventilatie en regelmatig onderhoud.
Het is volgens de installateursvereniging raadzaam om een cv-ketel tijdig te vervangen. Een cv-ketel heeft normaal gesproken een levensduur van zo'n 15 jaar. De nieuwe lichting cv-ketels is volgens UNETO-VNI alweer een stuk energiezuiniger dan de oude, waardoor de energierekening na vervanging lager uitvalt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.