Ads Top

Elektrisch rijden op de Universiteit Twente

Op 1 december om 14.00 uur, wordt op het parkeerterrein P2 van de Universiteit Twente, een oplaadpaal voor het opladen van elektrische auto's in gebruik genomen. Dit oplaadpunt wordt de UT aangeboden door Croon Elektrotechniek (TBI). De heer Kees van Ast, vice voorzitter van het College van bestuur, zal de opening verrichten
Het thema duurzaamheid staat hoog op de agenda van de UT, een goede reden voor het Facilitair Bedrijf om elektrisch rijden in het wagenpark te introduceren. Om de transitie naar elektrisch rijden goed vorm te geven is er samenwerking gezocht met de leerstoel Productrealisatie (OPM). Recentelijk hebben er gesprekken plaatsgevonden om de samenwerking in te vullen, begin januari zal hier een duidelijk beeld van zijn. OPM is momenteel al bezig met projecten als 'slim elektrisch fietsen' en 'duurzame mobiliteit voor ouderen'.
De opmars van de auto is de afgelopen eeuw onstuitbaar geweest. De elektrische auto zet deze trend voort, maar dan aangedreven door elektriciteit in plaats van fossiele brandstof. De overheid is geïntrigeerd door deze auto zonder motorlawaai en uitlaatgassen. Kamerleden van links tot rechts steunen het kabinet bij het creëren van financiële voordelen voor de elektrische auto's; geen wegenbelasting, geen BPM en geen fiscale bijtelling.
Er zijn al verscheidene burgemeesters en wethouders geweest die parkeerplaatsen met oplaadpunten ter beschikking hebben gesteld. In navolging daarvan gaat ook de Universiteit Twente, als eerste universiteit in Nederland, stappen zetten om het elektrisch rijden mogelijk te maken. Op de parkeerplaats achter de Cubicus (P2) wordt op 1 december een oplaadpunt geplaatst. Dit oplaadpunt wordt de UT aangeboden door Croon Elektrotechniek(TBI).
De UT zal nog geen vergoeding vragen voor het 'elektrisch tanken', dit is momenteel onderwerp van studie. Door het beschikbaar stellen van een locatie wil de UT een bijdrage leveren aan de regionale infrastructuur voor elektrisch rijden. Het laden duurt 10 tot 60 minuten, afhankelijk van het gekozen laadsysteem. De kans dat automobilisten in de file zullen staan voor het oplaadpunt is minimaal, de auto's worden nu voornamelijk thuis opgeladen. Het oplaadpunt is vooral bedoeld om bestuurders een grotere actieradius te geven.
Het plaatsen van het oplaadpunt is mogelijk gemaakt door Croon Elektrotechniek. Dit bedrijf is de elektrotechnische dienstverlener van de UT. Duurzaamheid staat bij Croon hoog in het vaandel, dat is niet alleen aan de toepassingen in gebouwen en objecten te zien, maar ook is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) één van de fundamenten van het bedrijf. Dit wordt gewaarborgd door het TBI concern, waartoe Croon behoort.
MVO is bij TBI verweven in de dagelijkse bedrijfsvoering en niet een doel op zich. Zo financiert het bedrijf de restauratie van cultureel erfgoed, ondersteuning van technische opleidingen en een studiefonds voor de kinderen van TBI werknemers. Ruim 3500 kinderen maken gebruik van dit fonds, op deze manier wordt de winst die het bedrijf maakt teruggegeven aan de maatschappij.

2 opmerkingen:

  1. Mooie laadpunt. Deze komt volgens mij bij Alfen vandaan (Ook TBI).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt gelijk, kijk maar op http://www.facebook.com/pages/ICU/126045430781561 of op http://twitter.com/ElektrischLaden/status/9928669111783424

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.