Ads Top

Energienutsbedrijf HVC investeert in Duits windpark op zee

HVC participeert - samen met 33 lokale Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse energiebedrijven - in het Duitse offshorewindpark van 2 x 200 MW dat op ongeveer 40 km voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum wordt gerealiseerd. Als een na grootste aandeelhouder heeft HVC de afgelopen week het definitieve bouwbesluit inclusief financiering afgerond. De totale kosten van de eerste fase van het windmolenpark bedragen ruim 700 miljoen euro. De aandeelhouders van HVC, 56 gemeenten en 5 waterschappen, krijgen hiermee groene elektriciteit uit het Duitse windpark.
De energieproductie van het windpark in de eerste fase bedraagt jaarlijks 750.000 MWh, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 200.000 huishoudens per jaar. Het aandeel van HVC bedraagt ruim 13 MW. Met de participatie levert HVC een bijdrage aan de vergroening van het lokale energieverbruik van haar aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. Het park wordt ontwikkeld door het Duitse Trianel Windkraftwerk Borkum GmbH & Co KG.
De aandeelhoudende gemeenten en waterschappen willen de regie nemen en een actieve rol spelen in de verduurzaming van hun lokale energievoorziening en zien windparken op zee hiervoor als een mogelijkheid om snelle meters te maken. Het park wordt op ruim 40 km voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum gerealiseerd. Het HVC-aandeel is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 13.000 huishoudens en levert een CO2-reductie op van 30.000 ton per jaar, wat gelijk staat aan jaarlijks 160 miljoen autokilometers.
HVC wordt ook aandeelhouder van het Duitse energiebedrijf Trianel GmbH. Trianel GmbH is eind negentig jaren opgericht om na de liberalisering van de energiemarkt in Duitsland krachten van de lokale publieke energiebedrijven te bundelen. Trianel ondersteunt haar aandeelhouders op het gebied van de gezamenlijke productie, in- en verkoop van energie. Daarnaast ontwikkelt ze duurzame energieconcepten voor haar aandeelhouders, zoals zonnedaken en e-mobiliteit. HVC-directeur Wim van Lieshout ziet de toetreding tot Trianel als “een logische aanvulling op ons gemeenschappelijke belang ten aanzien van hernieuwbare energie”. Trianel-topman Sven Becker juicht de toetreding van HVC toe. “Zoals HVC kan profiteren van onze ervaring, kunnen wij én onze Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse vennoten leren van de Nederlandse kennis en ervaring.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.