Ads Top

Air Products plaatst nieuw waterstoftankstation in Londen

Afgelopen vrijdag heeft loco-burgemeester Kit Malthouse van Londen het eerste permanente waterstof tankstation in de Britse hoofdstad geopend. Het tankstation werd geleverd aan Transport for London, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de stad. Het tankstation wordt gebruikt om de vijf nieuwe waterstofbussen te tanken, die ingezet worden op de lijn tussen Convent Garden en Tower Hill. De vijf bussen vormen een van de grootste vloten waterstofbussen, die nu momenteel in bedrijf zijn. 'De opening van een tankstation in onze hoofdstad is een mooie stap voorwaarts in de ontwikkeling van een infrastructuur voor duurzaam openbaar vervoer, waarin waterstof een centrale rol speelt,' zei Ian Williamson, directeur van Hydrogen Energy Systems bij Air Products en voorzitter van de Europese waterstofvereniging. “Londenaren kunnen nu met een waterstofbus naar hun werk reizen en aan den lijve ondervinden, dat deze technologie veilig en schoon is en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de reductie van de emissies door het verkeer.”
Het tankstation wordt bevoorraad met behulp van een nieuwe tankauto, die door Air Products ontwikkeld is. Deze zogenaamde ‘Dual Phase’ waterstoftankauto kan waterstof bij tankstations afleveren in vloeibare vorm of als gas onder hoge druk. Dat betekent dat er bij het tankstation geen compressoren noodzakelijk zijn, die voor de exploitatie van waterstoftankstation een hoge kostenpost vormen; zowel bij de aanschaf als bij het onderhoud. Door die kostenverlaging wordt de hele keten van productie, levering en distributie van waterstof aanzienlijk goedkoper. Het tankstation in London is de eerste in zijn soort in Europa en het begin van een goedkoop netwerk voor de distributie van waterstof, dat door Air Products in de regio Londen en in Groot-Brittannië wordt opgezet. De waterstof voor het Londense tankstation is trouwens afkomstig van een waterstoffabriek in Rotterdam.
De toenemende aandacht voor waterstof in Groot-Brittannië als een alternatief voor de traditionele fossiele brandstoffen sluit ook goed aan op de conclusie uit het rapport ‘A portfolio of power-trains for Europe: a fact based analysis’ van de Europese automobiel- en energie-industrie. Daarin werd geconstateerd dat er in de industrie voldoende draagvlak is voor de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur. Die industrie riep de Europese Commissie op een investeringsplan voor de hele Europese Unie te ontwikkelen, dat in voldoende kritische massa resulteert voor de invoering van waterstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.