Ads Top

Vier miljoen voor onderzoek naar toekomstige energiemarkt

Hoe moet de toekomstige energiemarkt eruitzien om te komen tot een klimaatneutraal energiesysteem in 2050? Onderzoekers en partners van de Academische Werkplaats Klimaat & Energie van Tilburg University gaan hier onderzoek naar doen, als onderdeel van een consortium bestaande uit onderwijsinstellingen, overheidsinstanties, netbeheerders, energieleveranciers, en consumentenorganisaties. Het zogeheten MODES project krijgt daarvoor een subsidie van bijna 4 miljoen van NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

Om tot een klimaatneutraal energiesysteem te komen in 2050 is een nieuwe marktordening nodig. Die moet er onder andere voor zorgen dat het variabele aanbod van hernieuwbare energie wordt afgestemd op de energievraag zodat er altijd voldoende energie is. Maar hoe kan de weg naar de ontwikkeling van een nieuwe energiemarkt eruit zien en welke vorm van marktsturing is nodig tijdens en na de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem?

Een breed consortium van Nederlandse kennisinstellingen gaat zich richten op de vraag hoe de Nederlandse energiesector tijdens en na de energietransitie georganiseerd kan worden. Het interdisciplinaire team ontwikkelt hiervoor samen met een grote groep stakeholders, waaronder de overheid, industrie, netwerkbedrijven, consumentenorganisaties en energiecoöperaties, oplossingen. Die oplossingen moeten bijdragen aan een nieuwe balans tussen markt, overheid, en samenleving in het energiesysteem, en tussen de lokale en mondiale aspecten van het systeem.

Tilburg University draagt bij aan het consortium door onderzoek naar de rol van de overheid in de ontwikkeling van een nieuwe energiemarkt. Wat voor soort sturing van de markt is er vanuit de overheid nodig? Hoe moeten rollen en verantwoordelijkheden van de overheid, en relaties tussen de overheid en andere partijen worden georganiseerd? Het onderzoek moet onder andere leiden tot kaders die helpen bij het maken van afwegingen, nemen van beslissingen, en het bepalen van interventies.

Het onderzoek zal plaatsvinden bij het Departement Public Law and Governance van Tilburg Law School, en in de context van de Academische Werkplaats Klimaat en Energie, waarin onderzoekers vanuit verschillende disciplines in nauwe samenwerking met praktijkpartners de maatschappelijke dimensie van klimaatverandering en de energietransitie bestuderen. Het onderzoek wordt geleid door Martijn Groenleer, hoogleraar bestuurskunde bij het Departement Public Law en Governance en academische trekker van de werkplaats.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.