Ads Top

'Kabinet Schoof zet onverminderd in op Energietransitie'

Het regeerprogramma gaat door op de ingeslagen weg. Voortzetten van bestaand beleid en de continuering van de uitvoeringsagenda zijn cruciaal voor de energieonafhankelijkheid en economische groei van Nederland, het bouwen van nieuwe woningen en het behalen van de klimaatdoelen,' stelt Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland.

Om economische groei, woningbouw en verduurzaming mogelijk te maken, moet de infrastructuur daarvoor klaarliggen. Daarom werken netbeheerders hard aan de infrastructuur voor de toekomst. Daarom is het cruciaal dat bestaand beleid doorgang vindt, de uitdagingen worden immers alleen maar groter. Het is ook goed nieuws dat het LAN wordt voortgezet. In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) werken de netbeheerders samen met het Rijk, mede-overheden, ACM, brancheorganisaties en marktpartijen aan drie sporen: het verkrijgen van slimmer inzicht in het elektriciteitsnet, het beter benutten van de capaciteit en het sneller uitbreiden van het netwerk. De salderingsregeling zal worden afgeschaft. Ook dat is positief volgens Netbeheer Nederland: 'Afschaffen draagt bij aan het verminderen van netcongestie. Het inzetten op beter benutten van het net blijft een van de speerpunten komende jaren.'

Het is van groot belang om de opwek van energie en het gebruik ervan in ruimtelijk opzicht dicht bij elkaar te brengen. Hiermee voorkom je dat het net onnodig belast wordt of dat er nieuwe netten moeten worden aangelegd. Oftewel, strakke ruimtelijke regie in het aanwijzen van opweklocaties is essentieel. Op kleinere schaal betekent dit ook dat bijvoorbeeld bij het plannen van een nieuwbouwwijk, uitbreiding van een industrieterrein of beoogd ‘laadplein’ voor het opladen van een grote vloot van regionale bussen het aanbevolen is om direct aan het begin van de planning rekening te houden met de benodigde energie-infrastructuur.

Er blijft een grote noodzaak van een snelle ontwikkeling naar een geĂŻntegreerd, klimaatneutraal energiesysteem tegen 2050, waarbij de koppeling van elektriciteits-, waterstof, groen gas- en warmtenetten cruciaal is. Hierbij is het belangrijk om niet alleen op elektriciteit in te zetten om de energietransitie vorm te geven. Juist de mix van verschillende energiedragers speelt een belangrijke rol spelen om te komen tot een integraal energiesysteem met de laagste maatschappelijke kosten. Dat vraagt het maken van scherpe keuzes en investeringen.

Netbeheer Nederland wil net als het Kabinet geen ongelijk Europees speelveld voor ondernemers. Ook voor consumenten stijgen de netkosten als gevolg van het uitbreiden en verzwaren van de netten. Oskam: “Forse investeringen zijn nodig, want de verbouwing van de energie infrastructuur in Nederland is nog lang niet af. Er is nu al een tekort aan netcapaciteit op een aanzienlijk aantal plekken en momenten en er moeten nog vele nieuwe woningen en bedrijven op het elektriciteitsnet worden aangesloten. NĂ­et investeren is duurder. Netbeheer Nederland bepleitte daarom een nieuwe verdeling van netkosten en benadrukt dat er meer flexibel gebruik moet worden gemaakt van de bestaande Ă©n nieuwe infrastructuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.