Ads Top

Innovatief kabelproject in Randstad van start

Elektriciteitstransporteur TenneT is begonnen met de aanleg van in totaal 20 kilometer ondergrondse elektriciteitssnelweg in de Randstad. Vrijdag 17 juni werd hiervoor het officiële startsein gegeven in Delft, waar het startsein voor de eerste boring werd gegeven door wethouder Bolten van Delft, directeur Jos van de Groot van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en operationeel directeur Ben Voorhorst van TenneT.
De aanleg van in totaal 20 kilometer hoogspanningskabel van het hoogste spanningsniveau is wereldwijd uniek en Nederland wordt hiermee koploper op het gebied van ondergrondse aanleg van dergelijke 380kV verbindingen. Nergens ter wereld worden dergelijke vermogens in een hoogspanningsnetwerk over deze lengte ondergronds aangelegd. Het innovatieve project wordt daarom ook intensief gevolgd en begeleid door beleidsmakers, wetenschappers en industrie. Onder meer de TU Delft heeft meerdere promovendi aan dit project verbonden.
Tijdens de eerste boring werd tevens een contract ondertekend met Austrian Power Grid AG, dat vanaf nu gaat participeren in het onderzoeksproject. De Oostenrijkse netbeheerder wil net als vele internationale TSO's meer ervaring opdoen met ondergrondse aanleg en heeft zich daarom bij dit project aangesloten.
De nieuwe verbinding door de Randstad wordt komende jaren in fasen aangelegd en is in totaal 85 kilometer lang. Voor het eerste gedeelte tussen Wateringen en Bleiswijk (in totaal 20 kilometer) zijn de procedures afgerond en zijn de werkzaamheden inmiddels bezig. In deze zogenaamde zuidring komt in totaal 10 kilometer ondergronds te liggen. De zuidring zal begin 2013 gereed zijn. Het tweede gedeelte loopt vanaf Bleiswijk naar Beverwijk. DVoor deze noordring lopen de procedures nog.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.