Ads Top

Jonge ooievaars ringen onder hoogspanning

Op donderdag 9 juni worden voor het eerst in Nederland jonge ooievaars op een hoogspanningsmast geringd. In een 380.000 volt mast van elektriciteitstransporteur TenneT langs de A6 bij Lelystad zitten maar liefst acht nesten, waarvan de jonge ooievaars groot genoeg zijn om geringd te worden door de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (Stork). Met behulp van de ring kan de Stichting de ontwikkeling van de vogels volgen.
Sinds enkele jaren kiezen ooievaars niet alleen het Natuurpark Lelystad als broedplaats, maar ook een nabijgelegen hoogspanningsmast langs de A6. Ieder jaar komen hier paartjes bij. om de ooievaars te kunnen ringen gaat elektriciteitstransporteur TenneT in fasen de stroom uitschakelen en omleiden, zodat er veilig gewerkt kan worden. Tevens stelt de elektriciteitstransporteur een hoogwerker beschikbaar, om de nesten op ongeveer 50 meter hoogte te kunnen bereiken.
De ringer heeft een vergunning om de ooievaars te ringen en zal de jonge ooievaars meten en wegen, voordat ze weer teruggelegd worden in het nest. De activiteiten moeten antwoord geven op tal van vragen. Worden de jongen net zo groot en zwaar als de jongen op een nestpaal? Hoe ziet het nest er uit? Komen ze over een aantal jaar ook hier terug of zullen ze ergens anders heen trekken om, als ze volwassen zijn, zich voort te planten? Wat is het effect van zoveel nesten op de hoogspanningsmast voor de ooievaars?
De ooievaars trekken in de winter naar Afrika om daar te overwinteren en komen in het voorjaar weer terug. De jonge ooievaars komen pas weer terug als ze volwassen zijn. De Stichting Ooievaars Research en Knowhow zal de komende jaren de ontwikkeling van de geringde vogels volgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.