Ads Top

Meer dan 100 MW aan extra zonne-energie dankzij online winkelen

Het Nederlandse initiatief Do The Bright Thing geeft mensen de kans om hun aankopen 'met terugwerkende kracht' te vergroenen. Vrijwel alle producten die mensen kopen worden nu nog gemaakt met fossiele energie. Als mensen online winkelen via Dothebrightthing.nl, bij de webwinkel van hun keuze, leidt dit automatisch tot plaatsing van nieuwe zonnepanelen ergens in de wereld. Deze panelen wekken daarna alsnog de energie op die in eerste instantie nodig was om het product te maken. Het bijzondere van Do The Bright Thing is, dat het de klant niets extra's kost. Van elke aankoop krijgt de klant een mail over de oppervlakte en locatie van het zonnepaneel dat ermee is gerealiseerd. Do The Bright Thing is een initiatief van de duurzame ondernemers Rob van Rees en Maurits Groen, en wordt krachtig ondersteund door duurzame energieleverancier Greenchoice.
De energie om iets te maken, is vaak veel meer dan wat een product verbruikt gedurende de levensduur. De productie van een Tablet PC zoals een iPad vergt ca. 200 kWh, terwijl het apparaat in 5 jaar ongeveer 50 kWh verbruikt. Het maken van producten gebeurt nu nog bijna altijd met fossiele energie. Do The Bright Thing wil deze energie voortaan met zonnepanelen opwekken. Online aankopen kunnen zo leiden tot een sterke toename van de hoeveelheid zonne-energie. Als bijvoorbeeld alle Tablet PC's die dit jaar wereldwijd verkocht worden via Do The Bright Thing zouden worden aangeschaft, dan komt er 420 MW aan zonne-energie bij. Ter indicatie: Hiermee wordt in 20 jaar voldoende zonnestroom opgewekt om bijna 4 miljoen huishoudens één jaar lang van zonnestroom te voorzien.
Hoe werkt het? Do The Bright Thing heeft uitgezocht hoeveel fossiele energie nodig is geweest voor het maken van producten - en ook hoeveel vierkante centimeter zonnepanelen die hoeveelheid energie weer kan opwekken. Na een aankoop via Do The Bright Thing worden net zoveel zonnepanelen geplaatst als nodig is om de 'embedded energy' (productie-energie) op te wekken. De klant ontvangt binnen 60 dagen een mail waar de zonnepanelen geplaatst zijn.
Do The Bright Thing ontvangt, net als alle shopping portals, van de webwinkels een commissie voor het doorverwijzen van bezoekers. Deze commissie wordt gebruikt als onderpand voor een banklening, waardoor voldoende zonnepanelen aangekocht en geplaatst kunnen worden om de benodigde energie op te wekken. Door de dalende kosten van zonnepanelen en de stijgende elektriciteitsprijzen is dit model nu mogelijk geworden.
Do The Bright Thing maakt vandaag de eerste stap door zonnepanelen te plaatsen op de Oldebarneveltschool in Rotterdam. Deze panelen gaan de energie opwekken voor de eerste ca. 1.000 aankopen. Het doel is om in 2015 voor meer dan 100 MW aan zonne-energie te realiseren. De zonnepaneel worden vooral geplaatst in landen met veel zon, omdat de panelen daar de meeste energie opleveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.