Ads Top

SP: Stop op projecten CO2-opslag

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat de Nederlandse regering stopt met alle subsidies voor CO2-opslag. Hij zegt dit naar aanleiding van uitspraken IPCC-onderzoeker Heleen de Coninck (ECN) in De Volkskrant van zaterdag. Volgens de Coninck zijn wetenschappers te optimistisch over CO2-opslag en laten zij zich meeslepen door overheid en bedrijfsleven.
Niet alleen De Coninck is kritisch over de opslag van CO2. De Amerikaanse wetenschapper James Hansen noemde de techniek tijdens de jaarlijkse assemblee van de Club van Rome een ‘fata morgana’. Toenmalig minister Cramer, ook aanwezig bij die bijeenkomst, stelde dat ze het helemaal eens was met James, maar ging desondanks door met het uitdelen van subsidies. Ook CDA-er Herman Wijffels beschouwt CO2-opslag als een vorm van duikgedrag.
Jansen wil vandaag de ministers Huizinga (VROM) en Van der Hoeven (EZ) tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen over hun dubieuze aanpak van het klimaatprobleem. Jansen: “CO2-opslag kost veel energie. Voor de opslag van de CO2 van vier kolencentrales, moet er één centrale worden bijgebouwd. De CO2 wordt dus wel onder de grond weggemoffeld, maar daarvoor moeten we eerst extra vervuilen. Wij vinden daarom dat de subsidie veel beter besteed kan worden aan de versnelling van energiebesparing en duurzame energie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.