Ads Top

Greenpeace: uitdelen jodiumpillen bewijst gevaar kerncentrale Borssele

Inwoners van Zeeland krijgen in acht gemeenten jodiumpillen uitgereikt. De pillen moeten worden ingenomen bij een nucleaire ramp met de kerncentrale in Borssele. Veiligheidsregio Zeeland, verantwoordelijk voor rampenbestrijding in de provincie, houdt blijkbaar ineens rekening met een ramp met de kerncentrale. De pillen worden nu voor het eerst verstrekt sinds de openstelling van Borssele in 1973. Greenpeace is geschokt dat de Zeeuwse bevolking deze beperkte bescherming nu pas krijgt. Het gevaar van een kernramp is immers sinds het opstarten van de kerncentrale alltijd aanwezig geweest.
Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: "Het uitdelen van jodiumpillen drukt de Zeeuwen met hun neus op de feiten. Kerncentrale Borssele is verre van veilig. Een ongeluk in deze stokoude kerncentrale zit in een klein hoekje. Borssele is al zeven jaar over zijn houdbaarheidsdatum heen en had dus allang dicht gemoeten. Niemand weet wat de gevolgen van de veroudering op de veiligheid van de centrale zullen zijn." Jodiumpillen bieden een zeer beperkte bescherming tegen de gevolgen van een ernstig ongeluk in een kerncentrale. Door het slikken van jodium wordt voorkomen dat radioactief jodium zich in de schildklier ophoopt en zo schildklierkanker veroorzaakt. De pillen beschermen echter niet tegen de direct dodelijke gevolgen van grote hoeveelheden straling en andere soorten kanker zoals leukemie. Bij een zeer ernstig ongeluk is de hoeveelheid radioactief materiaal die vrijkomt zo hoog dat omwonenden van de reactor geen enkele bescherming geboden kan worden. Ike Teuling: "Als er straks in Borssele nóg een kerncentrale bij komt zullen de risico's voor omwonenden nog groter worden, zeker omdat deze kerncentrale vijf keer zo groot moet worden. Gaat de gemeente dan vijf keer zoveel pillen uitdelen om de bevolking zoet te houden? Zeeland kan beter kiezen voor een veilige en schone toekomst door zich te richten op wind- en zonne-energie."
Inwoners van de gemeente Middelburg blijven voorlopig verstoken van jodiumpillen. De gemeente heeft het zó druk met de voorbereiding van de komst van Koningin Beatrix op 30 april, dat er geen tijd is voor de verstrekking. De Middelburger moet nog minstens twee maanden langer wachten op zijn beperkt beschermende pillen.

3 opmerkingen:

 1. ik vind dat greenpeace wel gelijk heeft hoor
  maar ik vind het overdreven van 'wij zijn geschokt'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je zorgt dat je voldoende biologische spirulina, kelp, chlorella inneemt hoef je minder bang te zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je genoeg arsenicum inneemt hoef je ook niet bang meer te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.