Ads Top

Pensioenfondsen moeten teerzandolie halt toeroepen

Milieudefensie en haar Europese koepel Friends of the Earth Europe vragen Nederlandse pensioenfondsen om hun invloed bij olieconcerns aan te wenden in de strijd tegen oliewinning uit teerzand. Werknemers kunnen hun eigen pensioenfonds vragen de actie te steunen, zodat deze extreem schadelijke vorm van oliewinning een halt toegeroepen kan worden.
Pensioenfondsen hebben veel aandelen in olieconcerns en kunnen daarom invloed uitoefenen op het beleid van deze giganten. Een aantal Britse pensioenfondsen met aandelen in olieconcerns Shell en BP wendt deze invloed al aan: zij dienen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen de komende maanden resoluties in die de concerns verzoeken met teerzand-projecten te stoppen. Milieudefensie hoopt dat ook Nederlandse pensioenfondsen dit goede voorbeeld volgen.
Olie uit teerzand halen kost drie keer zoveel energie als het winnen van normale, vloeibare, olie. De strijd tegen de opwarming van de aarde valt niet te rijmen met dit soort praktijken. Milieudefensie en Friends of the Earth Europe wijzen er op dat we juist brandstoffen nodig hebben die voor minder klimaatschade zorgen, in plaats van meer. Om de resoluties genoeg gewicht te geven is er steun nodig van veel grote aandeelhouders. Friends of the Earth en Milieudefensie roepen werknemers daarom op om hun eigen pensioenfondsen, of een van de grote Nederlandse fondsen zoals APG of PGGM aan te spreken, en ze te vragen om die resoluties te steunen

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.