Ads Top

Met uurmatching op weg naar 24/7 groene stroom dekking

Er komen steeds meer oplossingen voor de momenten waarop de zon niet schijnt en de wind niet waait op uren dat er wel elektriciteit nodig is. Naast batterijsopslagsystemen zijn er mogelijkheden om verbruik en opwek gelijktijdig te laten verlopen, zoals uurmatching waarbij het elektriciteitsverbruik wordt afgestemd op de momenten waarop duurzame energie beschikbaar is. Uurmatching wordt gezien als belangrijk instrument om de overgang naar een duurzame energiemarkt te versnellen en transparantie en betrouwbaarheid te waarborgen. Bij de grote techbedrijven is zelfs 24/7 dekking het streven. (Beeld gegenereerd met Dall-E)

Veel bedrijven gebruiken hernieuwbare energiecertificaten (Guarantees of Origin, GO's) om hun elektriciteitsgebruik te vergroenen. Dit betekent dat een bedrijf een certificaat koopt dat aantoont dat ergens op een bepaald moment een kilowattuur (kWh) groene stroom is opgewekt. Er is echter geen garantie dat deze stroom op het moment van consumptie beschikbaar was. Steeds meer bedrijven willen echter bijdragen aan een CO₂-vrije energievoorziening en zetten ambitieuzere doelen dan alleen “groene stroom op papier”. Ook regelgevers en investeerders kijken kritischer naar duurzaamheidsclaims, waardoor bedrijven meer druk voelen om daadwerkelijk 100% hernieuwbare energie op elk uur van de dag te gebruiken.

Door uurmatching toe te passen zorgen bedrijven ervoor hun energieverbruik te verschuiven naar momenten waarop er veel duurzame elektriciteit beschikbaar is, waardoor netcongestie en het gebruik van fossiele back-upcentrales worden verminderd. Dit maakt het elektriciteitssysteem robuuster en toekomstbestendiger.

Uurmatching van stroom betekent dat de elektriciteit die wordt verbruikt volledig wordt gedekt door hernieuwbare energie die op datzelfde moment (real-time) wordt opgewekt. Als een fabriek in een bepaald uur 10 MWh elektriciteit verbruikt, moet diezelfde hoeveelheid in dat uur worden opgewekt door een hernieuwbare bron, zoals een windturbine of een zonnepark.

Het speelt een belangrijke rol in de energietransitie door vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen, wat leidt tot efficiënter energiegebruik en een vermindering van CO₂-uitstoot.

Het idee is om een meer directe koppeling te creëren tussen elektriciteitsverbruik en de productie van schone energie, in tegenstelling tot de huidige praktijk waarbij jaarlijkse gemiddelden worden gebruikt om energieverbruik "groen" te maken. Dit betekent dat apparaten en systemen in bijvoorbeeld kantoren of scholen flexibel worden ingezet om te profiteren van periodes met een hoog aanbod van groene stroom, zonder in te leveren op comfort of gemak.

Bij uurmatching wordt specifiek gekeken of het elektriciteitsgebruik in elk afzonderlijk uur overeenkomt met de productie van hernieuwbare energie in datzelfde uur. Dit vraagt om real-time monitoring en data-uitwisseling tussen energieproducenten en consumenten. Dat vereist een combinatie van technologieën en strategieën om de variabiliteit van duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, op te vangen. Een datacenter dat om 15:00 uur 10 MWh stroom gebruikt, moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat op datzelfde moment 10 MWh hernieuwbare energie (zoals wind- of zonne-energie) beschikbaar was en is afgenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.