Ads Top

Maatschappelijke Alliantie doet dringende oproep aan kabinet: 'Niets doen is geen optie'

De Maatschappelijke Alliantie, een brede groep van werknemer- en werkgeversorganisaties, milieuorganisaties, VNG, netbeheerders en anderen, heeft zich opnieuw tot het kabinet gericht met een krachtige oproep om werk te maken van een stabiel, voorspelbaar en toereikend klimaat- en energiebeleid.

De alliantie benadrukt de urgentie van de energietransitie en wijst op de snel veranderende mondiale concurrentieverhoudingen en de economische uitdagingen waarvoor Nederland staat. Volgens de alliantie wordt verduurzaming te vaak gezien als een belemmering voor welvaart, bestaanszekerheid en autonomie, maar is het tegendeel waar. ‘Niets doen is geen optie,’ stelt Kees Vendrik namens de alliantie. ‘Zonder consistent en toereikend beleid verliezen we belangrijke bronnen van brede welvaart, werkgelegenheid en een duurzame leefomgeving. Onze energievoorziening blijft dan grotendeels afhankelijk van andere landen.’

Sinds de start van het huidige kabinet heeft het regeringsprogramma zich gericht op thema’s als bestaanszekerheid, wonen en grip op het eigen leven en de leefomgeving. De ambitie is om houvast en zekerheid te bieden, terwijl er ruimte blijft voor eigen initiatief. Slim klimaat-, energie- en industriebeleid moet Nederland verduurzamen en tegelijkertijd het verdienvermogen versterken. Het kabinet buigt zich momenteel over extra maatregelen die nodig zijn om de klimaatdoelen te halen, zoals afgesproken in het regeerakkoord. De alliantie wijst erop dat consistent beleid en goede uitvoering van het klimaatbeleid de enige kans is om brede welvaart veilig te stellen.

Veel landen binnen en buiten Europa zijn al actief om hun bedrijfsleven klaar te stomen voor een duurzame toekomst. Het tempo ligt hoog. In Europa kwam in 2023 ruim 30 procent van de economische groei door investeringen in de energietransitie. Nederland kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Veel bedrijven en burgers zijn al bezig met de transitie In 2023 werd er in Nederland al 25 miljard euro geïnvesteerd in de energietransitie, grotendeels uit private bronnen. Toch ervaren veel ondernemers en burgers belemmeringen die de overheid kan wegnemen. Zo vormt netcongestie een ernstige hindernis voor bedrijven en gemeenten die willen verduurzamen, en zetten hoge energie- en nettarieven Nederlandse bedrijven op achterstand ten opzichte van buitenlandse concurrenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.