Ads Top

Isolatieglas verovert Nederland

Nederlandse huiseigenaren starten 2025 met een sterke focus op verduurzaming en de buitenruimte. Uit een analyse van Homedeal blijkt dat aanvragen voor isolatieglas en isolatiemaatregelen fors zijn gestegen ten opzichte van januari 2024. Ook tuinrenovaties laten een duidelijke groei zien. Tegelijkertijd zijn er categorieën waarin het aantal aanvragen juist afneemt, zoals airco-installaties, dakkapellen en schilderwerk.

Homedeal, platform voor vakspecialisten, heeft op basis van de data van duizenden aanvragen onderzocht welke projecten Nederlanders in 2025 op de planning hebben staan.

Sinds 1 januari 2025 is de ISDE-subsidie voor isolatieglas aanzienlijk verhoogd, vooral voor triple glas. Waar huiseigenaren in 2024 nog 65,50 euro per vierkante meter ontvingen, is dat in 2025 gestegen naar 111 euro per vierkante meter. Wie een tweede isolatiemaatregel toevoegt, kan zelfs 222 euro per vierkante meter ontvangen.

Het effect van deze subsidieregeling is duidelijk zichtbaar in de data. In januari 2025 was een stijging van 31 procent te zien in aanvragen voor isolatieglas ten opzichte van januari 2024. De grootste groei werd gemeten in Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

De bredere trend in isolatiemaatregelen zet zich voort. In januari 2025 steeg het aantal aanvragen voor spouwmuurisolatie met 183 procent. De opvallendste stijging werd echter gemeten bij kruipruimte-isolatie, waar het aantal aanvragen steeg met maar liefst 270 procent. Ook tuinprojecten staan hoog op de agenda in 2025. Het aantal aanvragen voor tuinrenovaties steeg in januari met 28% ten opzichte van dezelfde maand in 2024. Daarnaast nam de vraag naar bestrating met 21% toe en werden 20% meer aanvragen voor een volledig nieuwe tuin ingediend. Vooral in Limburg, Friesland en Noord-Brabant was de stijging het sterkst.

Terwijl sommige sectoren in de woningmarkt groeien, zien andere juist een afname in de vraag. Vergeleken met januari 2024 is het aantal aanvragen voor schilderwerk met 38% gedaald, voor airco-installaties met 30 procent, en voor dakkapellen zelfs met 59 procent.

De voorkeur van huiseigenaren lijkt nu meer uit te gaan naar het vergroten van hun woonruimte door middel van aanbouwen, wat blijkt uit een stijging van 10 procent in het aantal aanvragen hiervoor. Dit gebeurt in plaats van het plaatsen van dakkapellen. Ook de fluctuaties op de woningmarkt spelen een grote rol. Veel huiseigenaren laten hun woning schilderen bij de aan- of verkoop, waardoor een daling in het aantal woningtransacties zorgt voor minder opdrachten voor schilders. Tegelijkertijd leidt een stabiele of minder dynamische woningmarkt ertoe dat mensen vaker kiezen voor investeringen in het onderhoud en de uitstraling van hun eigen huis en tuin, in plaats van te verhuizen. Dit lijkt momenteel de belangrijkste trend te zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.