Ads Top

Holland Solar pleit voor sterk beleid voorafgaand aan Commissiedebat RES en Wind op zee

Op 29 januari heeft Holland Solar namens de Nederlandse zonne-energiesector haar inbreng geleverd tijdens het Commissiedebat over de Regionale Energie Strategieën (RES) en Wind op Zee. Holland Solar pleit voor beter beleid om de plannen uit het Nationaal Plan Energiesysteem te kunnen realiseren. Door een gebrek aan perspectief, onderbenutting van de bestaande netcapaciteit en toenemende kosten is de kans klein dat dit met het huidige beleid gaat lukken.

Holland Solar benadrukt het belang van snelheid en duidelijkheid in beleid rondom Agri-PV. De combinatie van landbouw en zonne-energie biedt niet alleen een extra inkomstenbron voor agrariërs, maar ook kansen voor innovatie en duurzaamheid. Wij pleiten voor heldere randvoorwaarden en stimulansen om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Daarnaast vragen wij de minister om met provincies in gesprek te gaan over uitzonderingsgrond drie van de aangescherpte zonneladder. Die uitzonderingsgrond houdt in dat zonneparken die een positieve netimpact hebben wel togestaan zijn. Door lokaal opgewekte stroom direct te gebruiken, wordt afnamecongestie verminderd en kunnen bedrijventerreinen en nieuwe woonwijken blijven groeien.

De ambitie om zonne-energie op zee verder te ontwikkelen, vraagt om daadkrachtig beleid. Holland Solar roept het kabinet op om zon op zee te stimuleren door deze technologie te integreren in bestaande windparken en een aparte categorie te creëren binnen de SDE++. Dit zou niet alleen bijdragen aan een stabieler energieprofiel, maar ook de Nederlandse koppositie in offshore solartechnologie versterken.

Om de energietransitie betaalbaar te houden, is helder beleid rondom investeringen en subsidies essentieel. Holland Solar vraagt om snelle duidelijkheid over de subsidieregeling voor batterijen bij zonnestroominstallaties én de opvolger van de SDE++ voor zon en wind. Ook willen wij dat het kabinet zorgvuldig kijkt naar de impact van een invoedingstarief en overweegt om Europese rentekortingen voor groene investeringen in te voeren. Dit kan niet alleen de kosten van de energietransitie verlagen, maar ook zorgen voor meer zekerheid in de sector.

Als branchevereniging benadrukten wij de noodzaak van concrete beleidsstappen om de ambitie voor een duurzame energievoorziening te realiseren. Lees de volledige inbreng hier.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.