Ads Top

Bijna alle bezwaren tegen hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Tilburg zijn ongegrond

De bezwaren van bijna vijftig particulieren, bedrijven en organisaties tegen het inpassingsplan 'Zuid-West 380 kV Oost’ zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ongegrond verklaard.

Het plan maakt een hoogspanningsverbinding mogelijk van Rilland via Bergen op Zoom, Roosendaal, Zevenbergen en Oosterhout naar Tilburg. Hiermee willen de ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ervoor zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende elektriciteit kan worden geleverd. Voor twee bezwaarmakers, waaronder de Betonmortelcentrale West-Brabant B.V. in Oud-Gastel, moeten de ministers het inpassingsplan nog aanpassen. Op die onderdelen is het plan nog niet in orde. Zij moeten dit binnen 26 weken herstellen.

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak hebben de ministers in het inpassingsplan onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de betonmortelcentrale. Het plan maakt het mogelijk om de nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen over het centrale deel van het perceel van het bedrijf. Volgens de ministers zijn diverse alternatieve trajecten onderzocht hoe de verbinding het best de betonmortelcentrale kan passeren, maar daar kleven nadelen aan. De gekozen variant heeft als voordeel dat de hoogspanningsverbinding strak gebundeld kan worden met bestaande infrastructuur. Maar daarbij hebben de ministers naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak te weinig oog gehad voor de beperkingen die dit oplevert voor de betoncentrale. Zo kan als gevolg van het plan de havenkraan op het terrein niet meer tot de volledige hoogte worden gebruikt. Tussen de kraan op volledige hoogte en de bedrading van de nieuwe hoogspanningsverbinding zou nog maar vier meter resteren, terwijl veiligheidsvoorschriften een afstand van minimaal zes meter voorschrijven. De Afdeling bestuursrechtspraak draagt de ministers dan ook op om alsnog “toereikend te motiveren” dat voldoende rekening is gehouden met de belangen van de betonmortelcentrale of het inpassingsplan op dit punt te wijzigen.

Daarnaast hebben eigenaren van twee percelen in Loon op Zand die regelmatig snijmais telen, terecht aangevoerd dat regels in het inpassingsplan 'onevenredig bezwarend' voor hen zijn. Omdat snijmais een bepaalde hoogte kan bereiken, schrijven de regels in het plan voor dat ze voor het telen een vergunning nodig hebben. De ministers hebben op de rechtszitting in juni al aangegeven dat het niet de bedoeling is geweest om hiervoor een vergunningplicht in het leven te roepen. Zij stelden toen voor om de regels in het plan aan te passen. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft hun in de uitspraak deze opdracht mee.

De hoogspanningsverbinding is onderdeel van een nieuw aan te leggen tracé tussen Borssele en Tilburg. Dat traject is in totaal ongeveer 78 km lang. De uitspraak van vandaag gaat over het plan voor het oostelijke gedeelte van het traject. Tegen dat plan kwamen ruim vijftig bezwaarmakers in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. De aanleg van het westelijk gedeelte van de hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland is al mogelijk gemaakt met het inpassingsplan ‘Zuid-West 380 kV West’. Dat plan heeft de Afdeling bestuursrecht

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.