Ads Top

Met groene warmte is 14% duurzame energie wel haalbaar

De Algemene Energie Raad (AER) uitte donderdag haar zorgen over de haalbaarheid van de afspraak van Nederland met de EU dat in 2020 14% van ons energieverbruik duurzaam wordt opgewekt. De AER stelt dat daarvoor 37% van onze elektriciteit duurzaam zou moet worden opgewekt wat enorm veel geld zou gaan kosten. Maar de EU dwingt ons bepaald niet om alle kaarten op duurzame elektriciteit in te zetten. Sterker nog; de week van 9 tot 16 april is door de EU uitgeroepen tot Week van de Duurzaamheid en er is dan vooral aandacht voor duurzame warmte en koude.
In de Europese Week van de Duurzaamheid worden in Brussel verschillende congressen gewijd aan duurzame warmte en koude. Door het Europees platform Renewable Heating & Cooling is veel onderzoek gedaan op dit gebied. ECN organiseert in Nederland in de wek van de duurzaamheid in Amsterdam een workshop over de uitkomsten van het onderzoek van het Europees Renewable Heating & Cooling Platform en over duurzame warmte in de Nederlandse stimuleringsregeling voor duurzame energie SDE+.
De aandacht voor duurzame warmte is niet helemaal nieuw voor Nederland. Vorig jaar presenteerde de stichting Warmtenetwerk in Nieuwspoort al haar manifest '2 x 200 in 2020'. Het was een oproep voor 200 Petajoule besparing en 200 Petajoule duurzame warmte in 2020. Een studie van onderzoekbureau CE Delft liet toen al zien dat 20% duurzame warmte economisch en technisch een realistisch doel is. Het verbruik van warmte is meer dan twee keer zo groot als dat van elektriciteit. Als je naar 20% duurzame warmte gaat (200 Petajoule), dan hebben we voor onze doelstelling binnen de EU zelfs geen extra duurzame elektriciteit nodig. Met duurzame warmte is tegen lagere kosten het doel te bereiken dan met duurzame elektriciteit.
De stichting Warmtenetwerk staat voor een evenwichtig energiebeleid. Warmte is de grootste post in het Nederlandse energieverbruik. De overheid doet er dan ook goed aan om vooral de productie van duurzame warmte en koude te bevorderen. Er zijn al heel wat projecten in Nederland waar met succes duurzame warmte en koude worden gewonnen. In het in oktober uitgebrachte boek 'Warmte in Nederland' van de stichting Warmtenetwerk zijn veel fraaie praktijkvoorbeelden samengebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.