Ads Top

Return start bouw Antares: mega batterijopslag in Waddinxveen

Return zet een volgende innovatieve stap met de introductie van Antares: een batterij-energieopslagsysteem (BESS) van 100MW/200MWh in Waddinxveen. De installatie wordt medio 2026 operationeel en levert een belangrijke bijdrage aan netstabiliteit, vermindering van netcongestie en integratie van duurzame energiebronnen.

Met een capaciteit van 200MWh kan Antares genoeg energie opslaan om ongeveer 50% van de hoofdstraten van Den Haag van stroom te voorzien – een concreet voorbeeld van hoe energieopslag bijdraagt aan flexibilisering en verduurzaming van het energienet.

De totale investering bedraagt 85 miljoen euro, waarvan ING het grootste deel voor haar rekening neemt. Meewind en Nationaal Groenfonds leveren aanvullende financiering. Alfen en SPIE Nederland verzorgen de technische realisatie. Vattenfall is één van de afnemers en zal een deel van de capaciteit integreren in hun portfolio.

Met Antares bouwt Return verder aan haar Europese portfolio van grootschalige energieopslag locaties. De combinatie van technische expertise, datagedreven optimalisatie en flexibele systemen stelt netbeheerders, energieleveranciers en duurzame energieontwikkelaars in staat om energiepieken op te vangen en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Na het eerder aangekondigde Mufasa in Vlissingen is Antares de vijfde grootschalige opslagfaciliteit van Return.

Nu netcongestie steeds vaker optreedt in Nederland, is grootschalige opslag van overtollige duurzame energie essentieel. Antares maakt het mogelijk om deze energie op te slaan en op piekmomenten in te zetten, waardoor het net stabiel blijft. Als eerste grootschalige BESS-locatie in Nederland die direct is aangesloten op TenneT, vervult Antares een belangrijke rol in de energie-infrastructuur van de toekomst. Het systeem draagt bij aan een vermindering van de CO₂-uitstoot en ondersteunt de nationale klimaatdoelstellingen.

Met een pijplijn van 7 GW in Europa en een doelstelling om tegen 2030 minstens 3 GW aan energieopslagcapaciteit te realiseren, draagt Return bij aan een stabieler en duurzamer elektriciteitsnet. Daarmee levert Return een stevige bijdrage aan de grootschalige verduurzaming van het Europese energielandschap.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.