Ads Top

TNO-onderzoek leidt tot betere schadevoorspelling bij windturbinebladen op zee

Windturbines op de Noordzee krijgen te maken met extreme weersomstandigheden die erosie aan de turbinebladen veroorzaken. Het PROWESS-onderzoek*, geleid door TNO, laat zien dat een substantieel deel van de schade aan windturbines op zee maar in 12 uur van het jaar ontstaat bij specifieke weersomstandigheden. Met nieuwe inzichten uit dit onderzoek kan de windenergiesector door preventieve maatregelen miljoenen euro’s aan onderhoud besparen.

TNO deed een jaar lang gedetailleerde metingen van de neerslag op de Noordzee. Uit de analyse van deze data bleek dat circa 30% van de jaarlijkse erosieschade aan de bladen van windturbines in slechts 12 uur van het jaar ontstaat. Dit gebeurt op momenten waarop harde wind en intense regenval samenkomen.

De schade, bekend als Leading Edge Erosion (LEE), treedt op wanneer de  tip van het windturbineblad de maximale snelheid van 325 km/uur (90 m/sec) bereikt met windsnelheden vanaf 63 km/uur (10 m/s) en er meer dan 7,5 millimeter regen per uur valt.

Een andere opvallende ontdekking is dat er aanzienlijke verschillen zijn binnen het Noordzeegebied. In het noordoostelijke deel gaan de beschermende coatings op de bladen ongeveer 20% minder lang mee dan in het zuidwestelijke deel. De combinatie van meer wind en regen in het noordoosten leidt tot versnelde erosie. Voor dit deel van de Noordzee zijn vanaf 2030 nieuwe windmolenparken gepland.

Het PROWESS-onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met windparkexploitanten zoals Eneco, Shell en Equinor.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.