Ads Top

Nobian, Exergy Storage, Universiteit Twente, ISPT samen voor duurzamere batterijproductie

Nobian en Exergy Storage, Universiteit Twente en innovatieplatform ISPT starten een samenwerking in het project STARBATCH - gericht op de ontwikkeling van een nieuwe batterijtechnologie die gebruik maakt van natrium in plaats van lithium. 

Naast technologieontwikkeling die nodig is voor de energietransitie, helpt het project de afhankelijkheid van het buitenland voor batterijgrondstoffen te verminderen en draagt het bij aan de strategische autonomie van Nederland en Europa voor de productie van batterijen.

Batterijen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Momenteel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van lithium (LiFePO4) batterijen. Door de beperkte beschikbaarheid en de hoge kosten en energieverbruik bij lithiumwinning kan dit echter beperkt op grote schaal worden toegepast. Recent onderzoek wijst uit dat natriumbatterijcellen (op basis van NaAlCl4, natrium-tetrachloroaluminaat, STCA) hiervoor een alternatief kunnen zijn en vergelijkbare of zelfs betere prestaties leveren.

In het STARBATCH-project bundelen Nobian, Exergy Storage, Universiteit Twente en ISPT hun krachten om een nieuw productieproces voor op natrium gebaseerde batterijen te ontwikkelen. De partijen in het consortium gaan samenwerken aan betaalbare, schaalbare, veilige en energie-efficiënte productie van natrium-tetrachloroaluminaat (NaAlCl4), een veelbelovend en duurzamer alternatief voor lithiumgebaseerde batterijen. STARBATCH staat voor: Sodium Tetra chloro Aluminate Recyclable BATtery Chemicals.

Natrium is, in tegenstelling tot lithium, overvloedig beschikbaar en gemakkelijk te winnen in de vorm van zout (NaCl). De partners in dit project hebben op laboratoriumschaal aangetoond dat de belangrijkste en actieve component voor de nieuwe batterij, NaAlCl4, eenvoudiger en duurzamer geproduceerd kan worden vergeleken met de bestaande methode. Bij deze nieuwe productiemethode worden natriumchloride, aluminium en chloor in één reactor gemengd, waardoor bij lagere temperaturen NaAlCl4 kan worden geproduceerd.

Naast het vervangen van lithium door natrium, gebruikt dit innovatieve productieproces minder energie dan de huidige methoden. Door grondstoffen te gebruiken die via elektrische processen worden geproduceerd, zoals chloor, wordt de CO₂-footprint aanzienlijk verminderd. De benodigde grondstoffen, zoals zout (natriumchloride, NaCI), zijn overvloedig beschikbaar, wat zorgt voor strategische onafhankelijkheid van Nederland en Europa op het gebied van energieopslag tegen lagere kosten. Het project streeft ernaar een nieuwe waardeketen voor batterijen in Nederland te creëren, van zoutwinning tot batterijproductie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.