Ads Top

Provinciale Energiediensten Maatschappij in ontwikkeling voor aanpak energiearmoede en toegankelijker maken duurzame energie

De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie staan onder druk. Door de energiecrisis kunnen veel mensen en bedrijven in Limburg hun energierekening niet meer betalen. Om dit probleem aan te pakken, is de Provincie bezig met de ontwikkeling van de Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM). De PEM wil de overstap naar duurzame energie in Limburg versnellen en zorgen dat Limburgers meer lokale controle krijgen over hun energie.

De hoofdzaak is dat de activiteiten vanuit de PEM zich richten op twee uitgangspunten. Ten eerste speelt de PEM in op marktfalen om hier op te acteren. Daarnaast moet het aanvullend zijn op wat er al gebeurt en dit versterken op de opgave waar slagkracht nodig is. Concreet is dat ingezet wordt op drie doelen:

*Energiearmoede verminderen: De PEM wil mensen helpen die nu buiten bestaande regelingen vallen door gebouwgebonden regelingen te ontwikkelen gericht op verduurzamingsmaatregelen die het verbruik van de doelgroep(en) flink terugdringen. Zo kunnen zij hun energiekosten structureel verlagen;
* Meer lokaal eigenaarschap: Naast energiebesparing ondersteunt de PEM energiegemeenschappen, zodat mensen zelf energie kunnen opwekken, beheren en benutten op lokaal niveau en hiermee zeggenschap en eigenaarschap krijgen. Dit zorgt ervoor dat geld dat wordt verdiend met energie in de regio blijft en er ruimte komt en blijft voor ontwikkeling;
* Versnellen van de energietransitie: De PEM helpt overheden, bedrijven en gemeenschappen om samen sneller collectieve duurzame energieprojecten op te starten en uit te breiden.

In de PEM worden vier verschillende instrumenten samengebracht om zo de diverse doelgroepen in Limburg te bereiken. Gezien de complexiteit van de vraagstukken waar de PEM meerwaarde kan bieden is faciliterend advies hierbij de basis. Direct voortvloeiend hieruit richt de PEM zich onder andere op nieuwe en bestaande duurzame energieprojecten in de regio, met een sterke focus op de ontwikkeling van lokale energiegemeenschappen.

Daarnaast is het doel om een instrument te gaan ontwikkelen dat huishoudens zonder toegang tot verduurzamingsregelingen kan gaan ondersteunen. Wij denken hierbij langs de lijn van een nog te ontwikkelen ontzorgingsconcept, met financiering op basis van een gebouwgebonden regeling. Dit moet verder onderzocht worden. Als laatste, maar niet minste speerpunt, worden coöperatieve Energy Hubs ontwikkeld op bedrijventerreinen en in woonwijken om lokale energieopslag te bevorderen en de druk op het elektriciteitsnet te verminderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.