Ads Top

Energiemonitor ACM: tarieven licht omhoog, aantal huishoudens met dynamisch contract blijft licht stijgen

De tarieven voor elektriciteit en gas zijn deze maand licht gestegen. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uit de Monitor blijkt dat variabele contracten gemiddeld 1,5 procent duurder zijn geworden. Vaste contracten stegen gemiddeld 1 procent in prijs. Deze stijging volgt de ontwikkelingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas.

Er zijn flinke verschillen in de prijzen van de verschillende vaste, variabele en dynamische energiecontracten. Uit de Monitor van de ACM blijkt ook dat het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract licht blijft stijgen. Inmiddels heeft meer dan 5 procent van de huishoudens een contract met dynamische tarieven.

Bij dynamische contracten bewegen de prijzen voor elektriciteit en gas direct mee met de prijzen op de groothandelsmarkt. Onverwachte marktomstandigheden zoals het plotseling wegvallen van aanvoer van aardgas kunnen dus direct zorgen voor hogere tarieven. Als er veel aanvoer van aardgas is of als er veel aanbod van elektriciteit is, kunnen tarieven ook snel weer omlaag gaan. Klanten met een dynamisch contract kunnen een dag van te voren op een website of in een app zien wat ze de volgende dag moeten betalen voor elektriciteit en gas. Deze prijs verschilt per uur (voor elektriciteit) of per dag (voor gas. Dynamische contracten kunnen interessant zijn voor huishoudens die voldoende financiële buffers hebben om onverwachte prijsstijgingen op te vangen en die hun verbruik goed kunnen sturen, bijvoorbeeld met het opladen van een elektrische auto of het tijdelijk afschakelen van een warmtepomp.

Naast de prijs die leveranciers betalen op de groothandelsmarkten voor gas en elektriciteit brengen dynamische leveranciers een bedrag aan vaste kosten en een opslag per m3 gas en kWh elektriciteit in rekening. Uit de Monitor van de ACM blijkt dat er flinke verschillen zijn tussen de deze kosten van verschillende dynamische leveranciers. Dit verschil kan bij een gemiddeld huishouden met een verbruik van 1.160 m3 gas en 3.140 kWh elektriciteit oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Net als bij een vast of een variabel contract moeten klanten met een dynamisch energiecontract ook BTW en Energiebelasting betalen. De ACM vindt het belangrijk dat alle energieleveranciers duidelijk maken wat de totale prijs is die klanten moeten betalen, zodat klanten verschillende contracten van verschillende leveranciers goed met elkaar kunnen vergelijken.

Er zijn inmiddels 32 leveranciers die dynamische contracten aanbieden aan consumenten. Er zijn ook steeds meer grote leveranciers die dynamische contracten aanbieden. Het aantal aanbieders van dynamische contracten zal waarschijnlijk blijven groeien omdat grote leveranciers met de nieuwe Energiewet verplicht worden om (ook) dynamische contracten aan te bieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.