Ads Top

Zo haal je meer rendement uit je spaargeld

De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Volgens berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het juist nu lonend om te investeren in energiebesparing. Het rendement op woningisolatie is bijvoorbeeld vergelijkbaar met 7 tot 12 procent rente op een spaarrekening.

Investeren in energiebesparing loont. "Nu je geld besteden aan energiebesparing betekent dat je straks geld over houdt, omdat je dan minder energiekosten hebt", aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Spouwmuurisolatie levert het meeste op: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent. "Dit rendement is vele malen groter dan het rentepercentage van minder dan anderhalf procent die je bij de meeste banken in Nederland nu op je spaarrekening krijgt. Zelfs als de gasprijs de komende 25 jaar gelijk zou blijven, is het rendement van de investering in spouwmuurisolatie nog 9 procent en ligt het daarmee boven de huidige spaarrente." Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 2.000 euro. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening zo'n 570 euro.

Ook investeringen in dak- en vloerisolatie en HR++ glas bieden fors hogere rendementen dan een spaarrekening. Zo levert dakisolatie bijvoorbeeld een rendement van 9 procent op, en HR++ glas 7 procent. Naast lagere energielasten levert isolatie bovendien meer comfort in huis en een beter milieu op.

Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie gekregen. Naar schatting zijn er in Nederland nog één miljoen koopwoningen en 700.000 huurwoningen zonder geïsoleerde spouwmuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.