Ads Top

Afval scheiden leidt tot meer opwekking van groene stroom

Wethouder Elly van Wageningen (Lelystad) heeft een bezoek gebracht aan Orgaworld. Dat deed zij om meer te weten te komen over de verwerking van organische afvalstromen, oftewel afval uit onder meer de groente-, fruit- en tuinafvalbak (GFT). De wethouder kreeg van general manager Klaas van den Berg een rondleiding en zag met eigen ogen hoe GFT-afval wordt verwerkt tot groene stroom en compost.

Wethouder Van Wageningen: "Het is ontzettend belangrijk om het groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) te scheiden van het huisvuil, want GFT wordt op een speciale manier verwerkt en omgezet in onder andere groene stroom. Wanneer GFT te veel vervuild is met ander afval, wordt dat proces verstoord en blijft er niets anders over dan dat afval als restafval te verbranden. Hoe meer huishoudens hun GFT echt gescheiden aanbieden, hoe meer groene stroom er kan worden geproduceerd. Als huishoudens in de gemeente Lelystad 50% meer GFT gaan inzamelen betekent dat bijvoorbeeld jaarlijks groene stroom voor circa 250 huishoudens. Door afval te scheiden dragen we met z’n allen bij aan een duurzame samenleving en verlagen we de kosten."

Orgaworld is een innovatief bedrijf dat organische afvalstromen verwerkt. Dat gebeurt in Lelystad, aan de Karperweg. Hier wordt sinds de jaren ’90 biogas geproduceerd uit GFT-afval (inclusief luiers) van verschillende gemeenten uit Flevoland en daarmee wordt groene stroom geproduceerd. In 14 zuurstofloze ruimten doen bacteriën hun werk om al het genoemde afval om te zetten naar biogas. Sappen lopen weg in de vloer, worden opgewarmd en vervolgens bovenop weer uitgesproeid. Door de hoge temperaturen gaat de boel vanzelf gisten en komen er gassen vrij. Dat biogas wordt vervolgens omgezet in groene stroom. Dit is een natuurlijk proces dat met technologie wordt versneld.

Orgaworld zet afval efficiënt om in zowel groene energie als unieke biobased producten en bedenkt daar zelf technieken en oplossingen voor. Zo maakt het bedrijf een fors aantal speciale, milieuvriendelijke producten die onder de naam Orgapower op de markt komen, zoals landbouwkorrels, kunstmestvervangers, bomenstarters, molmest en biostimulatoren. Orgaworld werkt al meer dan 20 jaar samen met diverse gemeenten in Flevoland om de verwerking van GFT-afval te verduurzamen. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Amsterdam, Drachten, Lelystad, Ottawa en Londen en groeit snel. De Biocel® droge vergistingsinstallatie in Lelystad is uniek in Nederland. Lelystad vormt daarmee de springplank naar de rest van de wereld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.