Ads Top

Blauwe Energie in Het Klokhuis

Op dinsdag 6 januari besteedde Het Klokhuis aandacht aan Blauwe Energie. Het tv-programma liet zien hoe je elektriciteit kunt opwekken door zoet en zout water op een slimme manier met elkaar in contact te brengen. Het Klokhuis nam een kijkje in de recent geopende proefinstallatie op de Afsluitdijk, waar het samenkomen van rivier- en zeewater gebruikt om duurzame energie op te wekken. Onderzoekers van de Universiteit Twente leverden kennis voor de membranen en de technologie in deze centrale. Prof. membraantechnologie Kitty Nijmeijer gaf een toelichting.

In de toekomst wordt het mogelijk om tien procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik op te wekken met deze technologie. Nederland heeft met grote rivieren als de Rijn en de Maas een enorme potentie op dit gebied. Het bedrijf REDstack BV brengt ‘Blue Energy’ nu in Nederland naar de markt. De Universiteit Twente  levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek en de verdere ontwikkeling van de centrale, waarbij  intensief wordt samengewerkt met het onderzoeksinstituut Wetsus, Fujifilm en andere organisaties.

De verwachting is dat het met Blue Energy lukt om voor 8 cent per kilowattuur (zonder subsidie) energie op te wekken. Zonne- en windenergie zijn momenteel een stuk duurder, energie uit aardolie is momenteel nog goedkoper. Bovendien kan ‘Blue Energy’ continu opgewekt worden, dit in tegenstelling tot zonne- en windenergie, die beide afhankelijk zijn van beschikbaarheid en het weer. De totale hoeveelheid elektriciteit die op de Afsluitdijk opgewekt zou kunnen worden, is gelijk aan 1200 miljard AA batterijen per jaar, ofwel voldoende voor de energiebehoefte van 500.000 huishoudens. In potentie is het mogelijk wereldwijd het gehele elektriciteitsverbruik op te wekken met Blue Energy.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.