Ads Top

Perslucht grote energieverbruiker

Perslucht is een pittige energieverbruiker en wordt veel gebruikt in de sectoren automotive, industrie en productiebedrijven. Lekverliezen opsporen, dichten en voorkomen is dan ook lucratief. Energiecentrum MKB lanceerde daarom een persluchtscan waarbij een ondernemer zelf zijn lekverlies kan uitrekenen en wat hem dit kost.
Bij een gemiddeld Nederlands productiebedrijf komt circa 10% van de totale energiekosten voor rekening van de opwekking en conditionering van perslucht. Vanwege de vele toepassingen – gereedschap, spuiten, bediening van regelingen – en vanwege de compressor. Met het voorkomen van persluchtlekken, de juiste werkdrukinstelling en gebruik van apparatuur en gereedschap kunnen de energiekosten tot 40% omlaag. Dat kan al snel om honderden tot duizenden euro’s per jaar gaan. Omdat veel ondernemers dit niet weten, stelde Energiecentrum MKB het boekje ‘Besparingtips voor persluchtapparatuur’ samen en een scan om het lekverlies uit te rekenen.
Veel tips in het boekje zijn echte eye-openers. Zo staat bij vrijwel elke compressor de werkdruk te hoog. Verder veel aandacht voor persluchtgereedschap en afsluiters op drukvaten en leidingen. Het boekje bevat een simpel testje waarmee het lekverlies vast te stellen is en wat dit de ondernemers kost. Deze test is nu dus ook online in te vullen met de persluchtscan. De tips worden ondersteund met voorbeelden, duidelijke foto’s, een checklist en reminderstickers voor op persluchtapparatuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.