Ads Top

Initiatiefwet GroenLinks houdt bouw nieuwe kolencentrales tegen

De Tweede Kamer debatteert woensdag over een initiatiefwet van GroenLinks, die de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland tegen moet houden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik, indiener van de wet, stelt voor om de belasting op kolen flink te verhogen. De initiatiefwet kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.
Vendrik: "Energiebedrijven hebben plannen om vier nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen. Samen zouden die evenveel CO2 uitstoten als alle auto's in Nederland bij elkaar. Deze energiebedrijven hoeven nu geen belasting te betalen over de kolen die ze gebruiken in de centrale. Met die vrijstelling op de kolenbelasting geeft het demissionaire kabinet een verkapte subsidie aan vervuilers. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. De vervuiler moet juist betalen. Vandaar dat we deze initiatiefwet hebben ingediend."
De bouw van nieuwe kolencentrales leidt niet alleen tot een enorme toename van de CO2-uitstoot. Ze werken ook duurzame energieproductie tegen. Door de nieuwe centrales ontstaat een overproductie aan grijze stroom, waardoor groene stroom van de markt wordt gedrukt. De initiatiefwet van GroenLinks geeft energiebedrijven de zekerheid dat CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten. Daarmee wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.
Eind april publiceerden het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland hun evaluatie van de klimaat- en energieplannen van dit demissionaire kabinet. Opnieuw bleek dat de kabinetten Balkenende kans na kans hebben laten lopen om de economie te vergroenen. Dat moet en kán anders. Met deze initiatiefwet zet GroenLinks een belangrijke stap in het vergroenen van de economie. De wet maakt een goede kans op een meerderheid.
"Ik reken op de steun van D66, PvdD, PvdA, SP en CU. Samen hebben we precies 76 zetels. Daarmee zetten we de eerste stap naar een groene economie. Dit is het moment om echt werk te maken van een duurzame energievoorziening. Nee tegen kolencentrales, ja tegen een schone toekomst", aldus Kees Vendrik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.