Ads Top

Nuon opent koudecentrale in Amsterdam Zuidoost

Vandaag opent Nuon een nieuwe en duurzame koudecentrale in Amsterdam Zuidoost. Deze koudecentrale maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De aangesloten kantoren en gebouwen kunnen daardoor hun traditionele koelmachines vervangen door deze natuurlijke bron van koude. Dit zorgt voor een CO2-reductie van wel 75%. Amsterdam Zuidoost is, na de Amsterdamse Zuidas, het tweede gebied in Nederland dat gebruik maakt van deze milieuvriendelijke koeling. Nuon is het eerste energie bedrijf in Nederland dat met deze techniek gebouwen voorziet van comfortabele koude.
De klanten die kiezen voor duurzame koude, zijn bedrijven die milieudoelstellingen hoog in het vaandel hebben staan en open staan voor innovatieve en duurzame oplossingen. Momenteel zijn acht gebouwen aangesloten op het koudenet in Zuidoost; kantoren van ING en Atlas ArenA Amsterdam en de nieuwe studio's van Endemol. Deze klanten nemen gezamenlijk bijna één zesde van het opgestelde vermogen af.
Bij de productie van koude wordt gebruikt gemaakt van koud water in de diepe lagen van een plas of meer. Dit water wordt naar warmtewisselaars in een koudecentrale gepompt. Het water gaat door de warmtewisselaar waarbij het koude water het water in de leidingen van het koudesysteem koelt. Het iets opgewarmde water wordt vervolgens meteen teruggepompt naar de van nature warmere bovenlaag van de plas. Het gekoelde water in het koudesysteem gaat naar de klant. Dit water geeft zijn koude af aan het interne koelsysteem bij de klant. Klanten koelen hiermee ruimtes, computers en servers. Zij hebben geen eigen koelsysteem meer nodig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.