Ads Top

Air Products zet in op waterstof tijdens Shell Eco-marathon

Air Products, een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, zet ook dit jaar weer in op waterstoftechnologie tijdens de Shell Eco-marathon op 6 en 7 mei. Air Products sponsort de vier Nederlandse teams die met een waterstofvoertuig deelnemen aan de duurzaamheidsrace. Daarnaast is het bedrijf nauw betrokken bij het voorlichten van de teams over de technologie en veiligheidsaspecten van het werken met waterstof als brandstof. Door het sponsoren van de waterstofauto’s wil Air Products meer bekendheid geven aan de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van waterstof als alternatief voor bestaande brandstoffen.
De Shell Eco-marathon vindt dit jaar voor de 26e keer plaats. De race is bedoeld voor jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. De bedoeling is dat ze in teams voertuigen ontwikkelen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn hierbij twee categorieën: de ‘prototypes’ die er over het algemeen futuristisch en gestroomlijnd uit zien, en de ‘urban concepts’ die meer op de auto’s van nu lijken. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen dit jaar 221 teams mee uit 24 landen. Nederland heeft met negen teams een recordaantal deelnemers aan de start. Air Products sponsort de vier waterstofteams: The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk, dat in de urban concepts-klasse deelneemt, en het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft, Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam en Triple-X van Damstede in Amsterdam met prototype-voertuigen. Afgelopen 2 april testten alle deelnemers hun voertuigen in het Olympisch Stadion in Amsterdam, en de eerste resultaten waren veelbelovend.

Waterstof is een van de meest succesvolle brandstoffen die tijdens de race gebruikt worden. Vorig jaar werd het team van The Hydro Cruisers met zijn voertuig nog tweede in de categorie urban concepts. Het record staat ook op naam van een waterstofvoertuig: in 2005 reed een team uit Zürich omgerekend 1 op 3.836 km. Het doel van de Shell Eco-marathon is om jongeren te stimuleren om nieuwe innovaties en duurzame oplossingen te bedenken voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk dat juist deze jonge technici, die in de toekomst met alternatieve brandstoffen te maken krijgen, weten wat waterstof is en kan.
Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de ongeveer 100 waterstof tankstations, die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.