Ads Top

Strooizand: nieuw wapen in de strijd tegen klimaatverandering

Een simpele, maar effectieve manier om CO2 te binden en te voorkomen dat het de atmosfeer in schiet: olivijn toevoegen aan strooiZand. "Daar wordt het stroever van. Bovendien vullen distributeurs van strooiZand zo hun tekort aan,' aldus Eddy Wijnker van de Olivine Group in Utrecht, die een contract heeft gesloten met een grote distributeur van strooiZand in Nederland, de firma Spaansen. Of het zand belandt op de weg, in de berm, of in het riool, dat maakt niet uit. Het blijft tien jaar lang CO2 binden.  'Méér praktische toepassingen volgen,' aldus Wijnker.
Dat is nodig ook. Politici kunnen op supranationaal niveau wel afspreken dat de uitstoot van CO2 met x% moet worden teruggebracht. Maar iemand zal het op een bepaalde wijze toch ook moeten doen!
Complexe problemen hebben vaak simpele oplossingen. Dat geldt ook voor het broeikaseffect, waarbij een teveel aan koolstofdioxyde (CO2) als een band om de aarde ligt, die de uitstraling van warmte tegenhoudt, zodat de gemiddelde temperatuur op aarde oploopt. De simpele oplossing is hier een veel voorkomende samenklontering van twee mineralen, fayalite en forsterite, in olivijn, een groenkleurig basisch gesteente dat - vooral in vergruisde vorm - CO2 bindt.
De Noord-Hollandse entrepreneur Eddy Wijnker mengt greenSand met tuinaarde, potgrond en strooizand, die vervolgens via tuincentra en distributeurs hun weg naar de consument en de weggebruiker vinden.
Op zaterdag 6 februari is Wijnker present op de Klimaatmarkt in Barendrecht, die van elf tot vier wordt gehouden op het Havenhoofd van Carnisselande. 'Bij elke vijf kilo zak greenSand(R) krijg je veertig liter tuinaarde cadeau,' prijst Wijnker zijn waren aan. Waarbij hij ter overweging geeft dat 10 kilo greenSand 12,5 kilo CO2 bindt. Bij sneeuw, ijzel of ander winterweer heeft hij een paar big bags strooiZand achter de hand om de veelzijdige toepasbaarheid van olivijn te demonstreren.
Wijnker: 'De afgelopen weken ben ik door diverse industriëlen benaderd. Betonfirma's, dakdekkers, asfaltbedrijven... Met de één testen we geluidswanden van olivijn, met de ander overwegen we korrels rond bomen te strooien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.